Dan sjećanja na žrtve zločina u NDH, zvaničnici položili vijence

    1 mesec pre 294 pregleda Izvor: RTS

U spomen-području Donja Gradina, najvećem stratištu Nezavisne Države Hrvatske, dijelu koncentracionog logora Jasenovac, obilježava se Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina.

Komemoracija u Donjoj Gradini je počela parastosom žrtvama, a vijence i cvijeće na grobnom polju „Topole“ polažu zvaničnici Srbije i Republike Srpske – predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Foto: RTRS

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu Jasenovca, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma NDH-a.

Prema broju ubijenih, Jasenovac je treći na svetskoj listi logora, a po brutalnostima koje su počinjene u njemu – prvi, smatraju istoričari.

Sa 64.800 kvadratnih metara i 105 masovnih grobnica, Donja Gradina podsjeća na strahote. Riječ je o stratištu na koje su čamcima preko Save dovođeni iz Jasenovca Srbi, Jevreji i Romi, gdje su na najsuroviji način pogubljeni.

Prema mišljenju istoričara, u Gradini je sprovođen sistemski genocid na Srbima, Jevrejima i Romima, zbog čega je neophodno njegovati kulturu sećanja.

Kozarska Dubica je tada izgubila polovinu stanovništva. Početkom rata u Kozarskoj Dubici je živjelo više od 30.000 stanovnika, poslije rata bilo ih je manje od 15.000.

Prema nalazima državne komisije, zaključeno je da je u sistemu logora Jasenovac usmrćeno od pola miliona do 600.000 ljudi. Izvještaj je objavljen i predstavljen u Međunarodnom sudu u Nirnbergu.

Gideon Grajf, izraelski stručnjak za Holokaust koji Jasenovac naziva “ Balkanski Aušvic“, navodi da je stradalo oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma i drugih. Ogromnu većinu stradalnika činili su Srbi.

Grajf je takođe opisao 57 metoda mučenja i ubijanja koje su primjenjivale ustaše.