Danas ISTIČE TOK za završetak radova: Nova vlada određuje NOVI TERMIN za auto-put

    4 meseca pre 176 pregleda Izvor: kolektiv.me

Danas ističe rok za završetak radova na dionici od Smokovca do Mateševa, koji je definisan aneksom ugovora o projektovanju i izgradnji iz maja prošle godine.

Nadzorni organ još nije odlučio o zahtjevu kineske kompanije CRBC za određivanje novog roka za završetak prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.

Danas ističe rok za završetak radova na dionici od Smokovca do Mateševa, koji je definisan aneksom ugovora o projektovanju i izgradnji iz maja prošle godine.

Mujević je naveo da će novi ugovora o projektovanju i izgradnji biti potpisan nakon odluke nadzornog organa.

“Nadzorni organ još nije odobrio produženje roka za izgradnju prioritetne dionice auto-puta, tako da je još uvijek zvanično rok za završetak izgradnje 30. septembar”, kazao je Mujević Pobjedi.

Podsjećamo da je za vršenje stručnog nadzora kao nadzorni organ angažovan francusko-italijariski konzorcijum Ingerop Geodata.

Glavni izvođač radova na auto-putu, kompanija CRBC shodno ugovoru o projektovanju i izgradnji, u skladu sa odgovarajućom klauzulom usljed “više sile” izazvane pandemijom i mjera koje se tim povodom preduzimaju, pokrenula je odgovarajuće ugovorne procedure i dostavila zahtjev sa najavom potraživanja vezan za produžetak roka i dodatne troškove u skladu sa ugovorom.

“Tek nakon odluke nadzornog organa trebao bi biti potpisan novi aneks ugovora o izgradnji auto-puta, u kome bi bio preciziran novi rok završetka radova, s obzirom na to da je postojeći rok probijen”, rekao je Mujević.

Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici auto-puta je bio 11. maj prošle godine, kada je prošlo četiri godine od početka gradnje.

Vlada je u maju prošle godine sa kineskom kompanijom CRBC potpisala anekse ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom. Tim aneksima je 30. septembar ove godine određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

Posljednje procjene iz Vlade i Monteputa su da će radovi na prioritetnoj dionici auto-puta biti završeni u toku ljeta naredne godine.

Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dioniceOd kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Sa naknadnim radovima ova dionica auto-puta bi trebalo da košta oko 895 miliona eura.

Ministarstvo saobraćaja mjesec nije odgovorilo na pitanja Pobjede kad će odrediti novi rok za završetak auto-puta.

Ni iz CRBC nijesu bili raspoloženi da odgovore na to pitanje.

Najnovije vijesti

Preminuo Jevrem Brković

24. januara 2021. 21:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13713 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8047 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7220 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6780 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6560 pregleda
%d bloggers like this: