DANAS je CRVENO SLOVO: Na dan kada je stradao Sveti Jovan Krstitelj morate ispoštovati ove OBIČAJE

    1 godina pre 1048 pregleda Izvor: kolektiv.me

Prvoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Ovaj praznik u našem narodu poznat je i kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek i izuzetno se poštuje.

Ovaj dan kada je Krstitelj stradao vjernici provode u molitvi, uzdržavanju i strogom postu. U narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznika, koji se posebno poštuju. Izbjegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće. Na ovaj dan cijela porodica posti, a narod se okuplja u hramovima na liturgiji.

Rasprostranjeno je vjerovanje da se na ovaj dan ne jede i ne pije ništa što je crveno, jer to podsjeća na prolivenu krv Jovanovu. Iz istog razloga ne treba uzimati nož u ruke. Vjeruje se, da na ovaj praznik, ne treba jesti ništa iz tanjira, niti sa tacne, a vjernici se ne vesele i ne slave. U nekim krajevima vodi se računa da zbog napretka djece, mališani nikako na ovaj dan ne jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje.

Ovaj dan, svrstan među slave, podsjeća na smrt Svetoga Jovana, Proroka, Preteče i Krstitelja, pogubljenog po naređenju cara Iroda Agripe, a po želji njegove žene Irodijade. Irod Antipa, sin Iroda Starijeg, koji je ubio novorođenčad vitlejemsku u vrijeme rođenja Isusa Hrista, bio je vladar Galileje i Pereje u vrijeme propovijedi Isusa Hrista i Jovana Krstitelja. Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete.

Irod je tjerao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za ljubavnicu Irodijadu, ženu svog brata Filipa, koji je još bio u životu. Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i pred svima napao Iroda i Irodijadu. Vladar nije dozvoljavao da iko govori protiv njega, Sveti Jovan se ubrzo našao u tamnici. Za vrijeme jedne zabave u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj, pred gostima je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova.

Pijani Irod, zanesen vatrenim plesom, obećao je igračici da će joj dati šta god da traži, a ona je, na nagovor majke, zatražila glavu Jovana Krsitelja na tacni. Irod je naredio da se Jovan Krstitelj posječe u tamnici i njegova glava donesena je na tanjiru. Učenici Jovanovi preko noći tajno su uzeli učiteljevo tijelo i sahranili ga u Sevastiji. Glava svetiteljeva, zakopana je posebno, na tajnom mjestu. Kasnije je prenijeta u Jerusalim, a u vrijeme vizantijske carice Teodore čudotvorna Krstiteljeva glava prenijeta je u Carigrad.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, odnosno uoči Uskrsa. Međutim, praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

Na ovaj praznik rođen je blaženopočivši parijarh Pavle.

Najnovije vijesti

Otišao je veliki Dušan Duda Ivković

16. septembra 2021. 10:09

Prognoza vremena – 16. septembar

15. septembra 2021. 22:21

Cijene u avgustu porasle 3,1%

15. septembra 2021. 20:43

NAGRADE NAJBOLJIM RADNICIMA EPCG

15. septembra 2021. 19:12

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 25866 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11609 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10672 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10041 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9213 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8724 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8550 pregleda
%d bloggers like this: