Danas je Dan slovenske pismenosti – Sveti Ćirilo i Metodije

    11 meseci pre 281 pregleda Izvor: dan.co.me

Praznik slovenskih svetitelja Ćirila i Metodija danas obilježavaju vjernici Srpske pravoslavne crkve ali i vjernici drugih slovenskih zemalja kao dan sjećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve.

Zajednički praznik Svetog Kirila i Metodija ustanovljen je najprije u Rusiji 1863. godine. Praznik se proslavlja uvijek 24. maja kao sećanje na taj dan 863. godine kada su svetitelji Kirilo i Metodije, krenuli na misionarski put u Moravsku.

Za solunskom braćom ostao je neizbrisiv trag od velikog značaja za sve slovenske narode, a to su slovenska liturgija i tradicija pojanja slavljenja Boga na sopstvenom jeziku.

Dan slovenske pismenosti je prilika za podsjećanje na zasluge svete braće koji su prevodili bogoslužbene knjige na jezike Slovena.

U 9. vijeku, kada su Ćirilo i Metodije uspjeli da uvjere crkvenu javnost da hebrejski, latinski i grčki nisu jedini bogoslužbeni jezici i da slovenske jezike uvedu u pravoslavnu liturgiju, podjela crkve je već bila gotovo svršen čin.

Uprkos svesrdnoj podršci srpskog – moravskog kneza Rastislava, nailazili su na mnoge prepreke i posebno otpor zapadno-germanskog sveštenstva.