Danas je Sveti Prokopije: Ove stvari nikako ne smijete da radite

    3 godine pre 1252 pregleda Izvor: Kodex

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave dan Svetog Prokopija, hrišćanskog svetitelja iz 4. vijeka.

Iako su rijetke porodice koje ovaj praznik obilježavaju kao svoju krsnu slavu, ovaj svetac je od davnina veoma poštovan u našim krajevima.

Sveti velikomučenik Prokopije je hrišćanski svetitelj iz 4. vijeka, rođen u Jerusalimu. Prvobitno ime bilo mu je Neanije, a službovao je u vojsci cara Dioklecijana. 

Malo je poznata činjenica da je srpski grad Prokuplje po njemu dobio ime.

Prema legendi, u vrijeme progona hrišćana, Dioklecijan je odredio Neanija da s jednim odredom vojske ide u Aleksandriju i tamo zatre hrišćane. Na tom putu dogodio se jak zemljotres nakon kojeg mu se Bog obratio riječima:

„Neanije, kamo ideš, i na koga ustaješ?”.

Na njegovo pitanje: „Ko si ti, Gospode? Ne mogu da te poznam”, pokazao se u vazduhu presvetao krst, kao od kristala, i začuo se glas: “Ja sam Isus raspeti Sin Božji, ovim znamenjem koje si vidio pobjeđuj neprijatelje svoje, i mir moj biće s tobom”.

Ovaj događaj je potpuno promijenio Svetog Prokopija. Kada je kao pobjednik ušao u Jerusalimobjavio je da je hrišćanin.

Kada su ga, zbog te izjave, izveli na sud, Sveti Prokopije je skinuo mač i vojvodski pojas i bacio se pred sudijom, pokazavši time da je on samo vojnik Hrista Cara.

Posle velikih mučenja bačen je u tamnicu, gdje mu se opet javio Gospod Isus Hristos, koji ga je krstio i dao mu ime Prokopije.

Jednog dana došlo mu je na tamnički prozor 12 žena i rekle su mu:

“I mi smo sluškinje Hristove.”

Optužene za ovo one su bačene u istu tamnicu, gdje ih je sveti Prokopije učio vjeri Hristovoj, a naročito tome kako će primiti mučenički venac. Zbog toga se u činu vjenčanja pominje sveti Prokopije, pored bogovenčanog cara Konstantina i Jelene.

U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir svetog Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, prenijeta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. vijeka.

Narodna vjerovanja

U nekim  krajevima se važi vjerovanje da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Smatra se da treba izbjegavati kopanje, čak i sahranjivanje. Takođe, na ovaj dan se nije kupalo.

S obzirom na to da je riječ o blagom svecu koji je uvijek video samo ono najbolje u ljudima, na današnji dan se izbjegavaju svađe i psovanje što se naročito dopada mamama koje ove dobre navike i inače pokušavaju da usade djeci.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20 . januar

19. januara 2022. 23:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32927 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14348 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13755 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13462 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12608 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12228 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11924 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11804 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10817 pregleda
%d bloggers like this: