Danas o opozivu ambasadora

    1 mesec pre 114 pregleda Izvor: vijesti.me

Sastanak predsjednika države Mila Đukanovića, ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i vicepremijera Dritana Abazovića na temu opoziva ambasadora održaće se danas u zgradi Predsjednika u 16.30 časova.

Radulović je inicirao sastanak sa Đukanovićem nakon krize u rješavanju pitanja opoziva sedmoro diplomata, koje je zatražila Vlada, ali predsjednik države nije htio da potpiše ukaz o tome.

Ministar je u obrazloženju naveo da su oni naštetii interesima države, ne precizirajući o čemu je riječ. Upravo taj nedostatak informacija Đukanoviću su motiv odbijanja da potpiše ukaz o opozivu.

Prije nekoliko dana iz Vlade je saopšteno da su Abazović i Radulović uputili poziv Đukanoviću na spoljnopolitičke konsultacije o pitanju povratka ambasadora. Iz Đukanovićevog kabineta su objasnili da je riječ o inicijativi ministra za sastanak sa predsjednikom na kojem će se razgovarati na temu ambasadora.

Radulović je odlučio da opozove ambasadore u Kini Darka Pajovića, Srbiji Tarzana Miloševića, ambasadorku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, ambasadora pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, ambasadorku u Italiji Sanju Vlahović, ambasadora u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića te ambasadorku u Njemačkoj Veru Kuliš.

Dosadašnja praksa za postavljenje i opoziv ambasadora ogledala se i u održavanju redovnih vanjskopolitičkih konsultacija – predsjednika države, Skupštine, Vlade i ministra vanjskih poslova. “U uslovima kohabitacije i dodatno je na probi spremnost i politička volja nosilaca vlasti da sarađuju u onim oblastima gdje su Ustavom i zakonom upućeni jedni na druge”, naveo je Đukanović.

Najnovije vijesti

Zaplijenjena 482 kg duvana

8. marta 2021. 12:02

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 16133 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8200 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7356 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7031 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7024 pregleda