Danas sahrana Irineja u Hramu Svetog Save

    10 meseci pre 291 pregleda Izvor: vijesti.me

Patrijarh srpski Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. U devet časova počela je liturgija u centralnom dijelu Hrama Svetog Save, gdje je izloženo tijelo preminulog patrijarha.

Liturgiju predvodi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a učestvuju vladike SPC i 16 sveštenika. Na liturgiji će govoriti i episkop bački Irinej.

Poslije liturgije održaće se opelo, a zatim će Irinej biti sahranjen u kripti hrama koja se nalazi iza oltara.

RTS prenosi da će za vrijeme trajanja zaupokojene liturgije građani moći da uđu u hram Svetog Save i poklone se nad odrom patrijarha, a u kriptu će moći da uđe samo sveštenstvo i episkopi.

Svi građani koji se budu okupili ispred hrama sve će moći da prate na dva video bima.

Nakon opela u 11 sati, govore će održati protojerej-stavrofor Petar Lukić i mitropolit Hrizostom.

Osim njih, govoriće i političari – predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je saopšteno da su Irineju sinoć odali počast, ispred MCP i Eparhije budimljansko-nikšićke: episkop dioklijski Metodije, protojerej-stavrofor i sekretar MCP Obren Jovanović, protojerej-stavrofor i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki i arhimandrit Arsenije, iguman manastira Kosijerevo.

„Delegacija će po blagoslovu njegovog Preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikija prisustvovati sutrašnjoj Liturgiji i sahrani patrijarha Irineja. Po blagoslovu Svetog Sinoda na sutrašnjoj zaupokojenoj Liturgiji sasluživaće vladika Metodije i otac Gojko Perović“, naveli su iz MCP.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej preminuo je od posljedica obolijevanja od Kovida-19, a od 5. novembra se liječio na Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom do izbora novog patrijarha.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26094 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11625 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10793 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10155 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9348 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8847 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: