Danas se slavi ljetnji Aranđelovdan, najbolji dan za novi početak

    3 godine pre 722 pregleda Izvor: Kodex
Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju praznik Sabora arhangela Gavrila.

Praznik Sabora svetog arhangela Gavrila nije obilježen „crvenim slovom“ u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao Blagovjesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajnije događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Arhangel Gavrilo je živa sila bestjelesna i jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prijestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju svijeta i u borbi protiv „palih“ anđela, predvođenih samim zlom – Satanom.

Arhagel Gavrilo je prenio proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše Knjigu postanja.

Slavi se kao anđeo Blagovjesnik zadužen za radosne ili blage vijesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog – Svetog Jovana Krstitelja.

Za ovog sveca su vezani mnogobrojni običaji. Djevojke ne valja da uzimaju ručne radove u ruke, da šiju i pletu. Ali u narodu je ostalo ustaljeno vjerovanje da je ovo najbolji dan za novi početak.

Svetom arhangelu Gavrilu je dobro da se mole nerotkinje, jer se vjeruje da on donosi „blage“ i lijepe vijesti.

Arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa viješću da će roditi Sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.

Freska u srednjovjekovnom manastiru Mileševa, poznata kao Bijeli anđeo, jedna je od najljepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

U narodu je današnji praznik poznat i kao ljetnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima se vjernicima tog dana zabranjuje skoro svaki rad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: