Danas SLAVIMO Oce: Porodični PRAZNIK koji simbolizuje mir, slogu i poštovanje

  • 3 mjeseca pre
  • 220 pregleda
  • Izvor: kolektiv.me

Kanap, konac, šal, maramu, kaiš… Sve unaprijed pripremiti!

Na današnji dan djeca porane i unaprijed pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce ili majke na Materice.

Djeca potom čestitaju praznik, a očevi im dijele slaktiše i druge poklone i na taj način se “dreše”.

Običaj je da se na Oce vezuju svi muškarci, kako ukućani, tako i oni koji su vam došli u kuću, a koji imaju djecu.

Noge im se vezuju za neki predmet kao što su krevet, stolica, sto, kako ne bi mogli da ustanu. Djeci pri vezivanju često pomažu majke ili bake.

Nekada davno “otkup” za odvezivanje sastojao se u voću ili pripremljenom odevnom predmetu, ali sada se djeca uglavnom daruju igračkama, knjigama ili novcem.

Oci, Materice i Detinjci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cijela porodica. Veoma je važno da se porodica danas okupi i provede prijatne trenutke zajedno. Zato, domaćice, dajte sve od sebe u kuhinji danas!

Ovi praznici i običaji koji su u vezi s njima doprinose jačanju porodice, slozi u njoj, razumijevanju, poštovanju između djece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom, a porodica je temelj društva, države i Crkve.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.