Danilo Ostojić najmlađi rafter na rijeci Tari

    9 meseci pre 2318 pregleda Izvor: PV Informer

Iako je tek nedavno postao punoljetan, Danilo Ostojić je već 20 puta samostalno vozio čamac sa gostima koji splavare rijekom Tarom. Na prvo splavarenje je išao sa samo pet godina sa ocem Veljkom, poznatim pljevaljskim rafterom, koji splavari Tarom već dvije decenije. Danilo je učenik Srednje stručne škole u Pljevljima i uskoro kreće u četvrti razred.

Foto: Privatna arhiva

Za „PV Informer“ je saopštio svoje utiske o ovom atraktivnom poslu koji zahtjeva ogromnu koncentraciju , umjeće, a istovremeno i odgovornost:

„Kao i svako dijete, ugledao sam se na roditelje, s’ obzirom da sam odrastao uz oca koji se bavi raftingom i ugostiteljstvom, ta oblast me je kao malog jako zainteresovala. Na prvo splavarenje pošao sam sa ocem, sa svega 5 godina, tu se rodila ljubav između mene i divlje prirode Tare.

Mnogo sam naučio o splavarenju uz dugogodišnje raftere, strica Miljana Ostojića, Milka Kljajevića i Milana Obradovića, a prvenstveno mog oca koji se ovim bavi jako dugo i koji mi je znanje, a bogami i ljubav prema ovom poslu prenio.

Nakon dugo pripremanog i položenog ispita u Lučkoj Kapetaniji u Baru, stekao sam zvanje raftera. Planovi su mi da rame uz rame s’ ocem, i dalje krotimo talase divlje ljepotice nam Tare, i da posjetiocima otkrijemo čari netaknute prirode kanjona.

Vec 20 puta sam samostalno vozio čamac i za sada sam zadovoljan, kao i gosti koje iznenađuje umijeće koje posjedujem uprkos mojim godinama, a koje će se godinama još bolje uobličiti radom i trudom uz savjete i pomoć iskusnih raftera koji splavare Tarom“.

Rafting na rijeci Tari je jedna od najpopularnijih avantura na Balkanu. Rafting je zabavan i interesantan avanturistički sport koji uključuje navigaciju kroz brzake na splavu (raft čamcu). Rafting brzacima Tare zahtjeva mnogo vještine, ali i prirodne nadarenosti. Očigledno je da je mladi Danilo već savladao ćudi divlje rijeke Tare i da je pred njim mnogo novih rafter tura ovom crnogorskom ljepoticom.