Danilović: Alternativa rekonstrukciji Vlade je zajedničko potonuće – i Vlade i parlamentarne većine

    1 dan pre 141 pregleda Izvor: Portal Dan

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je u intervjuu za portal „Dan“, da se o rekonstrukciji Vlade mora razgovarati, jer alternativa je gorčina, neukus, nemuštost i zajedničko potonuće  – i Vlade i parlamentarne većine i da neprihvatanje te ideje nije snaga nego slabost.

Lider Ujedinjene je u intervjuu za portal Dana, rekao da se od parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine značajno promijenio položaj Srba u Crnoj Gori.

– Naravno, drugačije je. Cijeli jedan narod je do 30. avgusta minule godine bio u ropcu. Bio je nametnut i jedan golemi strah da ce pored duhovnosti i kulture biti ugrožena i fizička egzistencija. Umjesto da taj strah zaživi on je porodio veličanstveni otpor, a otpor je donio pobjedu. Danas je srpskom narodu lakše, rastureni su ti tamni oblaci, ali iznevjerena su očekivanja. Ona nikada nisu bila prijeteća po druge ali jesu bila puna nade da će se živjeti i lakše i bolje, pravednije i dostojanstvenije. Za sada nije tako. Nacionalna diskrimicija prema srpskom narodu imala je naravno ideološku pozadinu ali je bila surova i na materijalnom planu – naš novac je otiman i dijeljen podobnima. Naša radna mjesta išla su istima. To je osiromašilo i iscrpilo mnoge, dovodeći do očaja. Moramo krenuti tim redom u mijenjanje Crne Gore. Ravnopravnost u zapošljavanju, u kvalitetnim poslovima, u svakodnevnom životu. To je jedan od osnovnih zadataka Vlade, naglašava Danilović.

DAN: Nakon „godine litija“ od prošlogodišnjih izbora imamo „patriotske kolone“. Koliko ove pojave pokazuju jačinu crnogorskih podjela? Nakon podjela vidite li i mržnju dva suprostavljena bloka?

– Patriotske kolone su kolone DPS-a sakrivene iza Patriotsko komitskog pokreta. Neuporedivi su sa Litijama jer se tada branila realno ugrožena imovina naše Crkve i elementarna ljudska prava i slobode. Rekao bih da DPS i Đukanović lično podržavaju i guraju „komite“ kako bi se sačuvale lične pozicije. Neartikulisanost zahtjeva koje šalju „patriotske kolone“ to jasno dokazuje. Namjerno se gura u sukob sa navodnom patriotskom pozadinom. Mržnja pušta korijene i raduju joj se oni koji su uvijek živjeli od mržnje. Na vrijeme smo. još uvijek da to demaskiramo i razgolitimo. Zapustimo li ovo vjestačko uduvavanje nesreće i omraze za godinu ili dvije postaće prirodna stvar, a onda će trebati decenije da se laž razotkrije i da živimo normalno.

DAN: U posljednje vrijeme se sve češće govori o rekonstrukciji Vlade. Očekujete li da se to dogodi i da li je, po Vama, to neophodno u ovom trenutku?

– Razgovor o rekonstrukciji je nepohodan. Da li bi završio promjenama ne znam ali da se mora pričati mora. Alternativa je gorčina, neukus, nemuštost i zajedničko potonuće  – i Vlade i parlamentarne većine. Odoka se vidi da Vladi treba promjena. Neprihvatanje ni ideje o tome nije snaga nego slabost. Naša obaveza prema  građanima je ogromna. I u ratu zaraćeni pregovaraju. Sramota je da i poredimo ali treba imati i to u vidu. Slikovito je. Dakle, moramo sjesti za sto. Moramo jer je to ljudska obaveza svakoga od nas.

DAN: Ako bi došlo do rekonstrukcije Vlade, smatrate li i da premijer Zdravko Krivokapić ode sa te funkcije?

– Nadam se da smo politički odgovorni. Nije problem da napravimo bilo koju personalnu promjenu ako neće izazvati drastične posledice. Parlamentarna većina ima i obavezu i pravo da raspravlja i o radu premijera ali to ne znači da je svaka rasprava na tu temu zahtjev za njegovu smjenu. Da sve funkcioniše besprekorno  nakon šest mjeseci smo dužni da sjednemo i razovaramo. Naša Vlada očigledno ima problem sa funkcionalnošću pojedinih resora. Ako nam je stalo do države i zajedničke budućnosti razgovaraćemo i dogovoriti se. Pred nama je ogroman posao. Izbjegavanjem sučeljavanja problem ne rješavamo, samo ga odlažemo i umnožavamo.

DAN: Mnogi kažu da će se, u trenutku kada bude izglasan budzet, znati i da je došlo do dogovora oko rekonstrukcije. Vi ste već najavili da ćete glasati za biudzet. Znači li to da već znate za dogovor ili je po srijedi neki drugi motiv?

Mi budzet nećemo koristiti za ucjenjivanje. To je jedini razlog. Državi za funkcionisannje budzet je neophodan. Prije ćemo se dogovoriti ako sjednemo za sto bez ucjena. I dalje sam ubijeđen da među prijateljima, pa i bivšim, ucjena neće donijeti rješenje. UCG nikada nije posegnula za ucjenom kao sredstvom. Argumenti su na našoj strani. Ali, da svi znaju, bez pardona ćemo svakome, i Vladi i našoj većini, sasuti u lice ono što smatramo nedopustivim i nedostojnim. Nama treba temeljni ugovor i dogovor, ali ovoga puta među nama koji smo posredno ili neposredno nova vlast. Bez temelja se kuća ne gradi, a mi smo na taj temelj zaboravili već 31. avgusta prošle godine. Možemo već sjutra da, se raziđemo što se nas tiče, ali bolje je da se raziđemo uz dogovor nego u užasnoj svađi koja će obradovati naše protivnike i razočarati one koji su nam dali povjerenje.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22194 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7641 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7605 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: