Darko Šarić ostaje u pritvoru

    9 meseci pre 492 pregleda Izvor: rtcg.me

Sudsko Vijeće predvođeno sudijom Zoranom Šešićem odbilo je juče predlog Dalibora Katančevića, advokata Darka Šarića da se njegovom klijentu ukine pritvor i da ode na izdržavanje kazne po presudi kojom je za šverc kokaina osuđen na 14 godina zatvora.

Darko Šarić je u pritvoru u Ustaničkoj ulici od 14. aprila prošle godine, kada je uhapšen zbog sumnje da je tokom borovaka baš u ovoj pritvorskoj jedinici 2020. oformio novu kriminalnu grupu kojoj se, kasnije optužnicom na teret stavlja nekoliko krivičnih djela među kojima je i planiranje ubistva Nebojše Joksovića – svjedoka saradnika protiv Šarića.

U momentu hapšenja, u aprilu 2022. Šarić je bio u kućnom pritvoru koji mu je određen krajem 2021. godine.Sudsko vijeće odbilo je danas i predlog branilaca optuženog advokata Dejana Lazarevića da se Lazareviću ukine mjera elektronskog nadzora, ali je prihvatilo predlog advokata da se dvojici pripadnika MUP Srbije, Danilu Stojanoviću i Milutinu Radovanoviću, koji su optuženi da su pripadnici Šarićeve kriminalne grupe odredi jemstvo.Jemsto je obojici određeno u visini od po 100.000 eura. Stojanović i Radovanović su, u aprilu prošle godine kada je uhapšen Šarić, bjekstvom izbjegli hapšenje. Stojanović je zatim uhapšen u Crnoj Gori i izručen Srbiji, dok se Radovanović sam predao tužilaštvu, i od tada su u pritvoru.Predlažući da se policajcima Stojanoviću i Radovanoviću ukine pritvor, njihov advokat Veljko Delibašić napravio je poređenje sa ostalim slučajevima hapšenja pripadnika MUP-a.“Nismo svi jednaki pred sudom. Policajac Slaviša Gojković bio je u pritvoru devet i po mjeseci za djelo za koje je zaprijećena kazna do 20 godina zatvora. Radnici MUP i Bije koji su optuženi u slučaju Jovanjica u pritvoru su proveli dva mjeseca. General policije Slobodan Malešić je u pritvoru bio dva i po mjeseca“, obrazlagao je advokat Delibašić.Inače, optužnicu protiv Darka Šarića i još 14 pripadnika njegove grupe, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je u oktobru prošle godine.Temelj optužnice, odnosno glavni dokazi tužilaštva su poruke koje je Šarić sa ostalima razmjenjivao koristeći u pritvoru mobilni telefon sa Skaj aplikacijom.Ova aplikacija dekodirana je u martu 2021. godine, nakon čega je podatke, odnosno razmjenjene poruke koje su i dovele do ponovnog hapšenja Darka Šarića, francusko pravosuđe proslijedilo srpskom tužilaštvu.Suđenje u trećem postupku protiv Šarića počelo je krajem avgusta, kada su svi optuženi negirali krivicu.Postupak je nastavljen 25. septembra ove godine izvođenjem pisanih dokaza, uglavom rješenja o pretresanju stanova optuženih i popisima oduzetih stvari.Tako je prikazano da je u stanu policajca Milutina Radovanovića pronađen zahtjev brata Darka Šarića, Duška Šarića, takođe optuženog u ovom postupku, za dobijanje srpskog državljanstva.Pokazane su i službene bilješke – izjave Dalibora Ristića, policijskog doušnika koji je dva puta u policiji saslušavan povodom okolnosti da ga je Nebojša Joksović angažovao da ubije valjevskog biznismena Gorana Nikolaševića. 2018. Ristić je priznao da ga je Joksović angažovao da ubije Nikolaševića, a 2020. da to nije tačno.Optužnicom, tužilaštvo tvrdi da je Šarićeva grupa naložila i izvela eksploziju na Nikolaševićevom automobilu, kako bi za to djelo bio okrivljen Joksović, i na taj način diskreditovan kao svjedok – saradnik.