Darmanović: Ne podizati političke tenzije sa Srbijom

    6 mjeseci pre 195 pregleda Izvor: cdm.me

Evropske integracije kao zajednički cilj trebalo bi postaviti iznad naših povremenih političkih previranja, uključujući neslaganja koja su uslijedila nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja. Na toj liniji ne bi trebalo podizati političke tenzije sa Srbijom već kroz saradnju i partnerski odnos prevazilaziti nerazumijevanja koja opterećuju odnose.

To je ocijenio ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović koji je primio danas novoimenovanog ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

Darmanović je naglasio da je pristupanje Crne Gore Uniji nacionalni prioritet, te da podržavamo i Srbiju na tom putu.

Istakao je da se dvije države nalaze pred novom fazom u pregovaračkom procesu i izrazio uvjerenje da je privremeni zastoj u pregovorima iza nas i da obje zemlje treba spremno i u duhu saradnje da se okrenu nastavku procesa integracije u EU.

Božović se saglasio da su evropske integracije zajednički interes, pri čemu je naglasio da će njegovi prioriteti u diplomatskoj misiji biti i unapređenje ekonomskih i privrednih odnosa, kao i kulturne, naučne i prosvjetne saradnje.

U tom kontekstu je naglasio značaj infrastrukturnih objekata koji nas povezuju – izgradnju auto-puta, obnavljanje pruge Beograd-Bar i korišćenje kapaciteta Luke Bar.

Naglasio je da su u njihovom interesu najbolji mogući odnosi sa Crnom Gorom, i da vjeruje u svoj lični doprinos takvim odnosima.

Komentarišući usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, Božović je kazao da Srbija podržava dijalog, ocjenjujući da postoji prostor da se razlike prevaziđu, uz uvažavanje svih specifičnosti.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6325 pregleda