Darmanović: Ne podizati političke tenzije sa Srbijom

  • 1 sedmica pre
  • 111 pregleda
  • Izvor: cdm.me

Evropske integracije kao zajednički cilj trebalo bi postaviti iznad naših povremenih političkih previranja, uključujući neslaganja koja su uslijedila nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja. Na toj liniji ne bi trebalo podizati političke tenzije sa Srbijom već kroz saradnju i partnerski odnos prevazilaziti nerazumijevanja koja opterećuju odnose.

To je ocijenio ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović koji je primio danas novoimenovanog ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

Darmanović je naglasio da je pristupanje Crne Gore Uniji nacionalni prioritet, te da podržavamo i Srbiju na tom putu.

Istakao je da se dvije države nalaze pred novom fazom u pregovaračkom procesu i izrazio uvjerenje da je privremeni zastoj u pregovorima iza nas i da obje zemlje treba spremno i u duhu saradnje da se okrenu nastavku procesa integracije u EU.

Božović se saglasio da su evropske integracije zajednički interes, pri čemu je naglasio da će njegovi prioriteti u diplomatskoj misiji biti i unapređenje ekonomskih i privrednih odnosa, kao i kulturne, naučne i prosvjetne saradnje.

U tom kontekstu je naglasio značaj infrastrukturnih objekata koji nas povezuju – izgradnju auto-puta, obnavljanje pruge Beograd-Bar i korišćenje kapaciteta Luke Bar.

Naglasio je da su u njihovom interesu najbolji mogući odnosi sa Crnom Gorom, i da vjeruje u svoj lični doprinos takvim odnosima.

Komentarišući usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, Božović je kazao da Srbija podržava dijalog, ocjenjujući da postoji prostor da se razlike prevaziđu, uz uvažavanje svih specifičnosti.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.