Davidović: Očekujemo goste iz regiona, početak sezone u julu

    1 mjesec pre 148 pregleda Izvor: standard.co.me

Ozbiljni početak sezone očekujemo početkom jula, a nadamo se gostima iz Regiona ali i pojedinih evropskih tržišt, rekao je za TV Nova M Državni sekretar u Ministastvu turizma Damir Davidović.

Ovogodišnja ljetnja sezona biće lošija nego prošla ali smo daleko od procjena iz aprila mjeseca kada je sam početak sezone bio upitan. Otvaranjem granica ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori zvanično je počela. Iako se u aprilu postavljalo pitanje da li će sezone uopšte i biti, danas su procjene mnogo optimističnije.

“Vjerujem da sve to ide u dobrom pravcu i računam da će jun da nas iznendi pozitivno kao što nas je iznenadio maj mjesec sa razvojem situacije. Vjerujem da ćemo do kraja juna imati sve na mjestu i da će sezona moći da krene ozbiljnje. Kada kažem ozbiljnije ne govorim o tome da će jul mjesec imati rezultat kakav je imao jul prošle godine ali će to sigurno da bude mnogo bolje nego što smo očekivali prije nekih mjesec dana“, rekao je Davidović.

Takođe, sjutra kada i zvanično postanemo „corona free“ destinacija svijetu ćemo poslati jasnu poruku, da je Crna Gora bezbjedna turistička destinacija.

“Turizam je privredna grana koja je pokazala da je sposobna da se jako brzo vrati. Zbog toga i govorim o potrebi zajedništva i poštovanja pravila jer samo na taj način stvaramo uslove da u kontinuitetu možemo da obezbijedimo da smo prepoznati kao kvalitetna  destinacija, da efektuiramo ono što smo uspjeli da napravimo zahvaljujući našem zdravstvenom sistemu i preporuci struke i da od toga stvorimo situaciju koja može na najbolji način da se efektuira u ekonomskom smislu“, dodao je on.

Poručuje i da je Crna Gora, od nezavisnosti pa do danas gotovo učetvorostručila svoje prihode od turizma, te da bilježimo tri puta veći broj turista a iz godine u godinu veći je i broj noćenja.

“Crnogorski turizam je pokazao snažan rast. Prošla godina je bila apsolutno rekordna. Prije desetak godina smo maštali o toj milijardi eura prihoda od turizma da bi smo prošle godine došli do milijardu 140 miliona eura, a imali smo najavu za ovu sezonu  da će biti i jača i bolja. Crna Gora je prepoznata kao kvalitetna destinacija. Dobijamo sve više svojih poklonika  na najsnažnijim emitivnim tržištima zapadne evrope koja su ekonomski i finansijski najpotentniji”, istakao je Davidović.

On očekuje goste iz svih krajeva svijeta. Najviše se nada turistima iz Regiona. Sa mnogima su granice već otvorili. 

“Naravno da očekujemo gosta iz regiona na isti način kako smo ih dočekivali svih ovih godina do sada. Oni su uvijek bili dobrodošli, to su tržišta koja su tradicionalno bila orjentisana prema nama i očekujemo da tako bude i ove godine“, zaključio je Davidović.

Ranija procjena Svjetske turističke organizacije bila je da će broj međunarodnih turističkih dolazaka pasti do 80 odsto. Medjutim, kako se situacija sa pandemijom korona virusa poboljšava u crnogorskom Ministarstvu turizma očekuju da će pad biti mnogo manji.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6053 pregleda