Delegacija FRONTEX-a posjetila Agenciju za zaštitu životne sredine

    5 dana pre 109 pregleda Izvor: CdM

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić, 10. marta primio je delegaciju FRONTEX-a (Evropska Agencija za graničnu i obalsku stražu), kao i načelnika Koordinacionog centra Granične policije Crne Gore Zorana Lasicu.

Kako je saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine, tema sastanka odnosila se na razmatranje i definisanje modaliteta buduće operativno-tehničke saradnje, sa ciljem sprječavanja vršenja protivzakonitih aktivnosti u akvatoriju i priobalju Skadarskog jezera (NP Skadarsko jezero), Jadranskog mora i rijeke Bojane.

“Dogovoreno je da u narednom periodu, Agencija za zaštitu životne sredine pokrene inicijativu za potpisivanje Memoranduma o saradnji, između Agencije i MUP-a Crne Gore, sa ciljem obezbjeđenja sinergije svih državnih organa i zajedničkog operativnog korišćenja raspoloživih resursa, koja podrazumijeva korišćenje radarskih, termovizijskih i CCTV osmatračkodetekcionih senzora instaliranih u crnogorskom priobalju i akvatorijumu Jadranskog mora, Skadarskog jezera i rijeke Bojane”, ističu u saopštenju.

U sklopu predmetne saradnje moguće je, dodaju, planski ili po pozivu koristiti osmatračke letilice FRONTEX-a i sa njima realizovati misije vazdušnog osmatranja.

“Na ovaj način obezbijediće se potrebni uslovi za efikasno detektovanje svih protivpravnih aktivnosti uz istovremeno obezbjeđenje efikasne reakcije i potrebne koordinacije organa crnogorske bezbjednosti i sigurnosti, uz istovremenu mogućnost korišćenja resursa za potrebe misija traganja i spašavanja, odnosno u svim hazardnim situacijama”, naglasili su u saopštenju.

Iz Agencije su kazali da će se predmetni snimci moći koristiti i za analizu aktivnosti i kao dokazni materijal u prekršajnom i krivičnom postupku.

“Za očekivati je da će gore navedene mjere u znatnoj mjeri unaprejediti i očuvati stanje životne sredine, kao i suzbijanje krivolova na Skadarskom jezeru, rijeci Bojani i Jadranskom moru. Zaključak sastanka je da će u narednom periodu biti omogućena identifikacija i adekvatna reakcija nadležnih organa, u svim potencijalnim slučajevema zagađenja na moru”, zaključuju u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: