Delegacija Skupštine u Briselu: Predstavljeni prioriteti za ubrzano pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji

    7 meseci pre 339 pregleda Izvor: PV Informer

Delegacija Skupštine Crne Gore, koju su činili predsjednici i predstavnici poslaničkih klubova, u sastavu: Zdenka Popović, Miodrag Laković, Ivan Vuković, Slaven Radunović, Mirsad Nurković, Milun Zogović, Ana Novaković Đurović, Slađana Kaluđerović, Boris Mugoša, Artan Čobi, Adrijan Vuksanović, Jevrosima Pejović, učestvovala je u posjeti evropskim institucijama na poziv Evropskog parlamenta.

Sastanci sa poslanicima Evropskog parlamenta, predstavnicima Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove realizovani su 29. i 30. novembra 2023. godine u Briselu.

Posjeta je organizovana u kontekstu podrške integraciji Crne Gore sa ciljem razmjene mišljenja između crnogorskih i evropskih poslanika o politici proširenja Evropske unije, sa posebnim naglaskom na reformsku agendu Crne Gore u procesu pristupanja.

Tokom posjete, na odvojenim sastancima, poslanici Skupštine Crne Gore razmijenili su mišljenja sa evropskim kolegama i to predsjedavajućim Delegaciji EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i  pridruživanje Vladimirom Bilčikom, izvjestiocima EP iz sjenke za Crnu Goru Klemenom Grošeljem i Tomasom Vajsom (Tomas Waitz), predsjednikom Odbora za spoljne poslove i kopredsjedavajućim Grupe za podršku demokratiji i koordinaciju izbora Dejvidom Mekalisterom (David Mcallister), kao i evroposlanicom Korinom Krecu (Carina Cretu). U otvorenoj diskusiji, naglašeno je da je Crna Gora i dalje partner Unije koji je najviše napredovao u procesu pristupanja. Takođe, istaknuto je da bi trebalo iskoristiti momenat otvorenih vrata Evropske unije. Sagovornici su naglasili da su dosadašnji rezultati Crne Gore, uz otvorena sva pregovaračka poglavlja, te činjenicu da država nema ozbiljnih otvorenih pitanja sa susjedima, veoma pozitivan znak i podsticaj ne samo za Crnu Goru već i ostale zemlje za evropskim apsiracijama.

– Crnogorska delegacija je pozdravila poruke ohrabrenja i optimizma koje su uputili poslanici Evropskog parlamenta u kontekstu evropske perspektive za našu zemlju, uz naglasak da je pred Crnom Gorom istorijska šansa i da je njeno pridruživanje Evropskoj uniji veoma realistično uz ispunjavanje neophodnih kriterijuma. Istaknuto je da, uprkos političkim razlikama, postoji konsenzus svih partija u Crnoj Gori oko evropske agende, kao i posvećenost ostvarivanju konkretnih rezultata. U tom smislu, poslanici Evropskog parlamenta su pozdravili nedavno imenovanje sudije Ustavnog suda i odlučnost političkih snaga da ispune preostale potrebne uslove za članstvo, te predstavili konkretne prioritete  po oblastima, navodi se u saopštenju na sajtu Skupštine Crne Gore.

U drugom dijelu posjete, poslanici su razgovarali sa predstavnicima Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove o konkretnim koracima koje zemlja treba da preduzme za punopravno članstvo, uključujući ispunjavanje mjerila u okviru poglavlja 23 i 24, prije svega onih koji se odnose na vladavinu prava, izbornu reformu, borbu protiv korupcije, tržišnu ekonomiju i slobodu medija. Prenešena je poruka da je Komisija spremna da pruži svu potrebnu podršku Crnoj Gori da zauzme strukturisan i strateški pristup za neophodnu političku i društvenu transformaciju zemlje. Posebno je istaknut značaj konkretnih inicijativa poput novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je donesen sa ciljem jačanja ekonomskog rasta, intenziviranja reformi i ubrzanja društveno-ekonomskog približavanja Uniji.

foto: skupština.me