Demokrate: DPS politika raseljava Crnu Goru

    2 godine pre 498 pregleda Izvor: cdm.me

Zbog izuzetno loše ekonomske klime, političke diskriminacije, pada standarda, kriminala, korupcije, zarobljenih institucija i nedostatka radnih mjesta, iz Crne Gore se u posljednih dvije decenije, prema procjenama, iselilo oko 150.000 građana, dominantno mladih ljudi, saopštile su danas Demokrate, ističući da je to slika i postignuti efekat ekonomske politike Mila Đukanovića.

U Demokratskoj Crnoj Gori ukazuju da je samo u posljednje tri godine Njemačka izdala našim državljanima oko 3.000 radnih dozvola.

“Trendovi i brojčani pokazatelji ukazuju da se iz Crne Gore ne samo odlazi, već bježi. Građane prvo nevolja natjera na migracije unutar Crne Gore, potom unutar regiona, a kasnije u zemlje Evropske unije i Sjedinjene Američke Države”, ističu Demokrate.

Kako navode, jedna vožnja kroz veći dio Crne Gore, naročio sjeverni region, dovoljna je da se svako uvjeri da je riječ o nerazvijenoj državi.

“Ogromna prostranstva zapuštenih imanja i neobrađenih poljoprivrednih zemljišta, napuštenih domaćinstava i loše putne infrastrukture, svjedoče o katastrofalnom odnosu države. Ni jedna ozbiljna država ne bi dozvolila da propadaju šumska bogatstva i da se ne valorizuju turistički i poljoprivredni potencijali. Koliko je DPS politika kreirala ambijent za razvoj poljoprivrede, svjedoče opustjela crnogorska sela. Dakle, masovne migracije unutar i spolja, predstavljaju danas jedan od najvećih problema Crne Gore”, ocijenili su.

Vlada, dodaju u toj stranci, upravo suprotno od potreba građana stimuliše one koji imaju da dobiju još više, a onima koji nemaju ništa daje impuls da napuste kuću i sreću potraže u drugim razvijenim državama.

“Tako, svojim funkcionerima koji imaju mnoštvo nekretnina dijeli stanove, a mirno posmatra više od 65.000 građana koji nemaju krov nad glavom. Možda je politika DPS-a upravo planirana po modelu da raseli Crnu Goru, odnosno po sistemu – ako nemamo rješenja da zaposlimo ljude, otjeraj ih iz države”, pitaju Demokrate.

Kako kažu, i podaci MONSTAT-a o stanovništvu u Crnoj Gori potvrđuju navedene zaključke o katastrofalnim efektima politike DPS-a.

“U prvih šest mjeseci ove godine, bilježi se negativan prirodni priraštaj u čak 17 opština u Crnoj Gori. Takođe, podaci o doseljenim i odseljenim ukazuju da se u 14 opština bilježi negativan trend, odnosno nastavlja odseljavanje stanovništva. Dakle, postoje ogromne unutrašnje migracije, pri čemu se masovno napušta sjeverni region, koji je, po procjenama, u posljednje dvije decenije napustilo preko 50.000 građana. Upravo na prostorima u kojima treba da se pokrene industrija, poljoprivreda, šumarstvo i energetika, dolazi do smanjenja broja produktivne mlade radne snage, a povećanja starost stanovništva”, ističu.

Sa druge strane, naglašavaju u Demokratskoj Crnoj Gori, loš standard, uslovi života i izuzetno niska primanja ne mogu privući ljude da se odluče na povratak.

“Potreban je potpuni zaoket politike, ozbiljna strategija i investicije, kako bi u petogodišnjem periodu osjetili prve efekte. Crna Gora uz pošteno upravljanje i održivi razvoj, može biti država kojoj se ljudi vraćaju, a ne iz koje odlaze. Promjena vlasti je uslov svih uslova i to je sada potpuno jasno svim građanima”, poručuju Demokrate.

Najnovije vijesti

Za pet godina otišlo 150 ljekara

27. novembra 2021. 07:15

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29430 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12870 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12219 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11987 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11698 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11004 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10426 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10259 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9067 pregleda
%d bloggers like this: