Demokrate: DPS politika raseljava Crnu Goru

  • 6 mjeseci pre
  • 221 pregleda
  • Izvor: cdm.me

Zbog izuzetno loše ekonomske klime, političke diskriminacije, pada standarda, kriminala, korupcije, zarobljenih institucija i nedostatka radnih mjesta, iz Crne Gore se u posljednih dvije decenije, prema procjenama, iselilo oko 150.000 građana, dominantno mladih ljudi, saopštile su danas Demokrate, ističući da je to slika i postignuti efekat ekonomske politike Mila Đukanovića.

U Demokratskoj Crnoj Gori ukazuju da je samo u posljednje tri godine Njemačka izdala našim državljanima oko 3.000 radnih dozvola.

“Trendovi i brojčani pokazatelji ukazuju da se iz Crne Gore ne samo odlazi, već bježi. Građane prvo nevolja natjera na migracije unutar Crne Gore, potom unutar regiona, a kasnije u zemlje Evropske unije i Sjedinjene Američke Države”, ističu Demokrate.

Kako navode, jedna vožnja kroz veći dio Crne Gore, naročio sjeverni region, dovoljna je da se svako uvjeri da je riječ o nerazvijenoj državi.

“Ogromna prostranstva zapuštenih imanja i neobrađenih poljoprivrednih zemljišta, napuštenih domaćinstava i loše putne infrastrukture, svjedoče o katastrofalnom odnosu države. Ni jedna ozbiljna država ne bi dozvolila da propadaju šumska bogatstva i da se ne valorizuju turistički i poljoprivredni potencijali. Koliko je DPS politika kreirala ambijent za razvoj poljoprivrede, svjedoče opustjela crnogorska sela. Dakle, masovne migracije unutar i spolja, predstavljaju danas jedan od najvećih problema Crne Gore”, ocijenili su.

Vlada, dodaju u toj stranci, upravo suprotno od potreba građana stimuliše one koji imaju da dobiju još više, a onima koji nemaju ništa daje impuls da napuste kuću i sreću potraže u drugim razvijenim državama.

“Tako, svojim funkcionerima koji imaju mnoštvo nekretnina dijeli stanove, a mirno posmatra više od 65.000 građana koji nemaju krov nad glavom. Možda je politika DPS-a upravo planirana po modelu da raseli Crnu Goru, odnosno po sistemu – ako nemamo rješenja da zaposlimo ljude, otjeraj ih iz države”, pitaju Demokrate.

Kako kažu, i podaci MONSTAT-a o stanovništvu u Crnoj Gori potvrđuju navedene zaključke o katastrofalnim efektima politike DPS-a.

“U prvih šest mjeseci ove godine, bilježi se negativan prirodni priraštaj u čak 17 opština u Crnoj Gori. Takođe, podaci o doseljenim i odseljenim ukazuju da se u 14 opština bilježi negativan trend, odnosno nastavlja odseljavanje stanovništva. Dakle, postoje ogromne unutrašnje migracije, pri čemu se masovno napušta sjeverni region, koji je, po procjenama, u posljednje dvije decenije napustilo preko 50.000 građana. Upravo na prostorima u kojima treba da se pokrene industrija, poljoprivreda, šumarstvo i energetika, dolazi do smanjenja broja produktivne mlade radne snage, a povećanja starost stanovništva”, ističu.

Sa druge strane, naglašavaju u Demokratskoj Crnoj Gori, loš standard, uslovi života i izuzetno niska primanja ne mogu privući ljude da se odluče na povratak.

“Potreban je potpuni zaoket politike, ozbiljna strategija i investicije, kako bi u petogodišnjem periodu osjetili prve efekte. Crna Gora uz pošteno upravljanje i održivi razvoj, može biti država kojoj se ljudi vraćaju, a ne iz koje odlaze. Promjena vlasti je uslov svih uslova i to je sada potpuno jasno svim građanima”, poručuju Demokrate.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.