DEMOKRATE – EPCG DECENIJAMA NARUŠAVA ŽIVOTNU SREDINU U PLJEVLJIMA

    2 godine pre 340 pregleda

Juče se održala 13. sjednica SO Pljevlja na kojoj se raspravljalo o dramatičnoj ekološkoj situaciji u gradu. Poseban akcenat je stavljen na dešavanja iz početka jula, konkretno o pomoru tone ribe i uništavanju Vezičnice i Ćehotine, ispuštanjem otrovnih materija u rijeku, od strane Termoelektrane Pljevlja.
Na pomenutoj sjednici, odbornici Demokratske Crne Gore su kroz formu pitanja predstavnicima lokalne samouprave, ali i diskusija, uzeli učešće u raspravi. Postavljala su se pitanja odgovornosti za učinjenu ekološku katastrofu, ali smo mogli čuti i konstatacije kako EPCG svojim divljanjem decenijama sistematski  uništava životnu sredinu u Pljevljima. 

Da je Crna Gora uređena država, pitanje zagađenja bi bilo riješeno 1982 godine, od kada datira obaveza EPCG o toplifikaciji Pljevalja. Međutim, kako tada , tako i danas Termoelektrana Pljevlja zajedno sa kopovima Rudnika uglja predstavlja glavnog zagađivača u našoj opštini. 

Konkretan slučaj, ekološka katastrofa nastala ispuštanjem otrovnih otpadnih voda iz Termoelektrane Pljevlja u rijeke Vezičnicu i Ćehotinu ukazuje na : 

– nepostojanje mehanizma države da kontroliše zagađivača

– nepostojanje svijesti učinilaca o težini i štetnosti učinjenog krivičnog djela i prekršaja

-sramotno izbjegavanje odgovornosti zagađivača , odnosno Termoelektrane Pljevlja. 

Imajući u vidu da je javna tajna da se ispuštanje otrovnih otpadnih voda iz Termoelektrane Pljevlja u rijeke Vezićnicu i Ćehotinu vršilo i ranije, da je i ranije pričinjavana ogromna šteta na biljnom i životinjskom svijetu pomenutih rijeka, a to je posrednim putem, svih ovih godina i decenija, ostavljalo posljedice po zdravlje ljudi u našem gradu, sasvim je jasno da ovo nije izolovan slučaj, te da svođenje na naknadu štete u samo ovom slucaju i sama odgovornost (krivična i prekršajna) učinilaca u samo ovom slučaju, nije dovoljna. 

Odbornici Demokrata su konstatovali da je prošlo tri godine od donošenja Zakona o životnoj sredini, koji je predvidio eko naknadu i za te tri godine su izgubljena ogromna sredstva koja su mogla biti iskorišćena za zaštitu životne sredine u Pljevljima. Borba za uvođenje eko-naknade je borba za ljepša, zdravija, čistija i modernija Pljevlja. 

Odbornički klub Demokrata je i dosada preduzimao brojne aktivnosti vezane za poboljšanje životne sredine, a u budućem periodu će još intenzivnije raditi na njenoj zaštiti i neće dozvoliti da sve ostane na priči i uzaludnim informacijama i zaključcima. 

Jedna od pravnih mjera će biti ukazivanje na pravne oblike zaštite životne sredine, kroz instrumente domaćeg i zakonodavstva EU, te upoznavanja građana Pljevalja sa praksom razvijenih evropskih zemalja i upoznavanje sa pravnom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 27. septembar

26. septembra 2021. 23:12

Biografija vladike Metodija

26. septembra 2021. 19:17

SD Krivokapiću: Je li vas sramota?

26. septembra 2021. 17:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26389 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11671 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11017 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10372 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9597 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9065 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8622 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda
%d bloggers like this: