Mali Oglasi
EXIT

Dena NIJE ODUSTAJALA: Porodica joj je prognana u “Oluji”, ona ih je pronašla nakon 139 DANA i 500 KILOMETARA!

  • 4 mjeseca pre
  • 377 pregleda
  • Izvor: kolektiv.me

Priča u kojoj je glavni akter pas koji je pronašao svoju porodicu nakon 139 dana i 500 kilometara obišla je svijet. Desila se te 1995. godine, kada je na počela operacija „Oluja“. 

Lutao je raznim putevima i gradovima, prelazio nepremostive prepreke, ali je, ipak, uspio – nakon 500 pređenih kilometara, pas je pronašao svoje vlasnike u izbjegličkom kampu!

Dena je za 139 dana prešla put od Petrinje do Rume, gdje se te 1995. godine nalazio izbjeglički kamp u kojem su bili smješteni Goran i Tatjana i njihovi roditelji Dušanka i Milan Radanović, njeni vlasnici.

Ni do danas niko od kinologa i drugih stručnjaka nije mogao da objasni fenomen ovakvog instinkta, koji je ovu divnu kucu vodio pravo do njenih vlasnika.

Kao štene, Dena je 1991. godine stigla u dom Radanovića, kao poklon komšija. Nažalost porodična idila Radanovića srušena je 4 godine kasnije, u “Oluji”, kada su se Radanovići odlučili da napuste svoj dom u Petrinji i krenu put Srbije kao i stotine hiljada drugih, natjeranih u bijeg.

U tom haosu, kada se vodila briga samo o golom životu, Dena je ostala u dvorištu kuće.

Nedjelje su prolazile u kampu, a pored svih uslova koje su tamo imali, Radanovići su najviše patili za Denom! Njihova sreća što su spasili goli život nikada nije bila potpuna. Mislili su da je više nikada neće vidjeti.

Kojim stazama je Dena uspjela da dođe do Rume i kako je uspjela da nađe svoje vlasnike i prijatelje, ostaje nepoznato. Prošla je najverovatnije kroz Dvor, Novi, Prijedor, Banja Luku, Prnjavor, Derventu, Modriču, Brčko, Bijeljinu, Bogatić, Sremsku Mitrovicu. Nikome i nikada neće biti jasno kako je prešla rijeke Unu, Sanu, Vrbas, Bosnu, Drinu i Savu.

– Pred Novu 1996. godinu, tačno 22. decembra, u sobu je utrčao sin Goran i uzbuđen rekao:Mama, došla nam je Dena, rekla je Dušanka i dodala da u prvom trenutku nije mogla da prepozna Denu, koja je bila premršava sa krvavim šapama i bez kandži.

Ipak, kako je na kraju rekla, odao ju je bijeli znak ispod vrata.

U Rumi se Dena oštenila i donijela na svijet petoro mladunaca. Štenci su poklonjeni Rumljanima, a ona je odletjela sa Radanovićima u Kanadu.

Nažalost, Dena je 2007. godine uginula, ali Radovanovići i dalje čuvaju njenu urnu u svom domu.


Copyright © 2019 PV Informer. Sva prava zadržana.