Deponiju opasnog otpada hoće da smjeste u centar Pljevalja

    2 godine pre 915 pregleda

Ekolozi i opozicija u Pljevljima upozorili su juče na poguban plan predstavnika Elektroprivrede (EPCG) – da se pepeo i šljaka odlažu u sadašnji kop Rudnika uglja Potrlica. Smatraju da bi to bio kraj za Pljevlja, jer bi to značilo otvaranje deponije opasnog otpada u centru grada.

Predstavnici Elektroprivrede su taj plan otkrili na javnoj raspravi o eleboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu ekološke rekonstrukcije Termoelektrane.

Predstavnici Elektroprivrede, odnosno Termoelektrane, nedavno su na pomenutoj raspravi saopštili da će pepeo i šljaku, pomiješanu sa gipsom koji će nastajati tokom procesa odsumporavanja dimnih gasova, kamioni Rudnika, koji dovoze ugalj za potrebe Termoelektrane, u povratku prevoziti do površinskog kopa Potrlica. Smatraju da bi na taj način bila ostvarana značajna ušteda.

Za razliku od predstavnika Elektroprivrede, ekolozi tvrde da je kop Potrlica previše blizu grada i da nije povoljan za odlaganje pepela i šljake.

– Elektroprivreda je sa deponijom pepela i šljake na lokaciji Maljevac preselila stanovnike sela Zbljevo u groblja. Sada želi da deponiju preseli u kop Potrlica, odnosno da iseli grad Pljevlja. Moćnicima energetskog lobija malo je što su Pljevlja prvi grad u istoriji čovječansta u kopu nekog rudnika, već sada žele da u centru tog grada bude deponija pepela i šljake – kazao je izvršni direktor Ekološkog udruženja „Breznica“ Milorad Mitrović. Tvrdi da je predlog da deponija pepela i šljake bude u kopu Potrlica neviđeni zločin prema građanima Pljevalja. Pozvao je predstavnike Elektroprivrede da jasno kažu kada će prestati trka za profitom na štetu životne sredine u Pljevljima i građana ovog grada.

– Takav predlog je ludilo i on predviđa da se grad Pljevlja iseli i u potpunosti uništi. Zamislite kakvi će pomori da se dešavaju u Ćehotini kada krenu da kroz deponiju otrova probijaju nekadašnji izvori koji su samo privremeno nestali iz područja nekadašnjeg sela Potrlica. Kada sva ta voda, koja se sada pojavljuje u kopu, i koja se uz pomoć pumpnih postrojenja odvodi, prođe kroz pepeo i šljaku i završi u Ćehotini i dalje u Drini – rekao je Mitrović uz poziv da se odmah takva priča zaustavi.

Da je neprihvatljivo odlagati pepeo i šljaku za potrebe Termoelektrane u kop Potrlicu, navode i iz Demokratske Crne Gore. Ističu da bi to bio vrhunac nemara prema životnoj sredini u Pljevljima.

– U elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu ekološke rekonstrukcije TE, predviđa se korišćenje kopa Potrlica za deponiju pepela i šljake odmah nakon rekonstrukcije. Ovakvo rješenje je nedopustivo iz više razloga. Prije svega, nećemo dozvoliti deponiju nekoliko stotina metara od centra grada. Decenijama građani trpe trovanje vazduha, zemlje i vode, gledamo apokaliptične slike grada u smogu i prašini, otrovanih riba i zatrovanih rijeka. Suočavamo se sa stravičnom statistikom raseljavanja, progresivnog rasta malignih oboljenja i na sve to hoće da talože otpad iz TE u centru grada. Ko je to smislio, a pomislio da će građani to prećutati, prevario se – kazao je portparol Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin.

Istakao je da se bore sa nepodnošljivom prašinom, ispuštanjem otrova u rijeke i bespravnim širenjem deponije.

– Šta je sledeći korak, da iselimo grad zbog deponovanja otpada iz Termoelektrane? Takođe, da li su donosioci takvih rješenja ispitali da li se na Potrlici nalaze izvori i podzemne vode? Tu čak i ne treba nikakva struka, to znaju svi stanovnici ovog naselja. Opasan otpad će, uvjeren sam, uticati na podzemne vode, a njegovim gomilanjem će logično voda potražiti nove puteve i nastaće opet katastrofa velikih razmjera – rekao je Rovčanin. Naglasio je da se preko toga ne smije preći i da se dalje ekološko divljanje Elektroprivrede mora odmah zaustaviti.

Prekrajaju planove radi sitnih interesa

Rovčanin je kazao da se olako prelazi preko strateških dokumenata koja su predviđala drugačija rješenja kada je u pitanju odlaganje opasnog otpada.

– Smatram da postoji problem nezakonitosti ovakvog pristupa, jer se voljom pojedinaca usled uskog ekonomskog interesa prekraja prostorni plan Crne Gore, sa kojim elaborat treba da je usklađen – rekao je Rovčanin. Dodao je da je tim planom predviđeno da deponija bude u kopovima Rudnika uglja u Borovici, gdje je eksploatacija okončana.

”Nećemo dozvoliti deponiju nekoliko stotina metara od centra grada, rekao je Rovčanin

Najnovije vijesti

Zov sukanja

30. novembra 2021. 16:39

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29667 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12967 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12326 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12002 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11810 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11105 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10527 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10375 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9086 pregleda
%d bloggers like this: