Deset najbezbjednijih gradova na svijetu: Evropska prijestonica na vrhu liste

    1 godina pre 268 pregleda Izvor: dnevno.me

Svijet se posljednjih godina potpuno promijenio zbog globalne pandemije i krize u Ukrajini a značenje termina „sigurnost i bezbjednost“ takođe.

Kada se određuju najbjezbedniji gradovi gleda se digitalna i zdravstvena sigurnost, infrastruktura, lična sigurnost, kao i zaštita prirode i okoline. Koji su to najbezbjedniji gradovi na svijetu?

Dosadašnja praksa da prva mjesta na listi budu rezervisana za azijske gradove poput Tokija, Singapura i Osake se promijenila, ove godine evropski grad zauzima prvu poziciju.

Kopenhagen je prvi put proglašen najbezbjednijim gradom na svijetu. Iza njega slijedi Toronto, a Singapur i Tokio su na trećem odnosno petom mjestu. Na četvrtom se nalazi Sidnej.

U Kopenhagenu se kontinuirano radi na poboljšanju sigurnosti građana što se ogleda u niskoj stopi kriminala, urbanoj sigurnosti i preventivnom djelovanju vlasti. U Kopenhagenu bi se svi trebali da se osjećaju sigurno, bilo da su dijete ili starija osoba, muško ili žensko, dio LGBT ili dio bilo koje druge manjine, ističe gradonačelnik Kopenhagena Lars Vajz.

Najbezbjedniji gradovi na svijetu za 2022. godinu:

1. Kopenhagen
2. Toronto
3. Singapur
4. Sidnej
5. Tokio
6. Amsterdam
7. Velington
8. Hongkong
9. Melburn
10. Stokholm