DETALJI HAPŠENJA U SAD: Evo kako su srpski dileri “pali” sa pola tone kokaina!

  • 6 mjeseci pre
  • 267 pregleda
  • Izvor: standard.co.me

U SAD i Kanadi u četvrtak veče uhapšeno 13 osoba, među kojima su srpski državljani Zlatko M. i Bojan T. Zaplijenjeno skoro pola tone kokaina i oduzeto 811.000 kanadskih dolara, pišu beogradske Novosti.

Nakon hapšenja kod Azorskih ostrva i zapljene 800 kilograma kokaina, sakrivenih u jedrilici registrovanoj u SAD, u četvrtak je kod Los Anđelesa uslijedila nova policijska akcija u kojoj je “palo” još Srba. Pronađeno je i oduzeto oko pola tone kokaina, a među osumnjičenima su, pored srpskih državljana, Meksikanci, Sudanci, Kanađani i Kinezi. Ispituje se da li je riječ o istom tovaru koji je prošlog mjeseca krenuo iz Meksika ka Evropi, a zaplijenjen je po dojavi srpske policije 2. septembra u Atlantskom okeanu.

Kokain je, prema prvim operativnim podacima, nabavljen od istog kartela. Jedan krak je išao ka Evropi, drugi ka Sjevernoj Americi, dok je treći tovar trebalo da završi u Australiji. Novo hapšenje uslijedilo je samo nekoliko dana pošto su se iza rešetaka našli Vladislav Funštajn i još četvorica muškaraca. Funštajna, iz Erdevika, i njegove saučesnike sa jedrilice (Meksikanac i Rus) uhapsili su Španci, dok su u Srbiji lisice na ruke stavljene ocu i sinu, Mirku i Draganu Đankoviću iz Šida.

Prije dva dana uslijedio je novi udar na narko-bosove, pa je u Los Anđelesu, Sijetlu i Vankuveru uhapšeno 13 osoba. Među njima su i državljani Srbije. Zaplijenjeno je oko pola tone kokaina, 50 kilograma metamfetamina, isto toliko MDMA i devet kilograma heroina. Tužilaštvo tereti ovu grupu za organizovanje i distribuciju različitih vrsta narkotika. Američko tužilaštvo je objavilo optužni akt u kome su data imena osumnjičenih, među kojima su Zlatko M. i Bojan T.

Navode se i detalji iz starije optužnice, koja, između ostalog, tereti Darija B. i Nikolu G. Tužilaštvo sumnjiči ukupno 30 ljudi, od kojih je 13 uhapšenih pod sumnjom da su kao kriminalna organizacija krijumčarili narkotike – organizovali njihov uvoz, prebacivanje, a potom i rasturanje u Kanadi.

Droga je išla i obrnutim putem. “Sintetika” je iz Kanade, gde je nabavljana, završavala u SAD i Australiji, ili bi bila mijenjana za kokain. Interesantno je da je jedan od osumnjičenih uhvaćen 24. avgusta, istog dana kada je na Atlantiku uočena jedrilica “Siskejp” sa 800 kilograma kokaina, u čijem su transportu takođe učestvovali Srbi. Tog dana su se obavljale posjlednje pripreme i za akciju u Los Anđelesu, kada se krenulo na međunarodni narko-klan koji je trgovao kokainom, metamfetaminom i heroinom, nabavljenim u Meksiku.

Ova narko-ruta protezala se od meksičke granice, preko južne Kalifornije, do Kanade. Članovi ove organizacije, prema tvrdnjama američkog nadležnog tužioca, dio su kriminalnih grupa iz Srbije, Kanade, Meksika, Kine i Sudana, koje u narko-bizinsu blisko sarađuju.Otkriveno je da su osumnjičeni koristili modifikovane mobilne telefone, sa posebnom enkripcijom, kako bi mogli nesmetano da komuniciraju i zavaraju policiju. Navodno, te aparate proizvodi jedna kanadska kompanija.

Telefone su prepravljali tako što bi ih prethodno “oljuštili”, odnosno uklanjali su im sve funkcije, ostavljajući da radi samo imejl komunikacija pod šiframa.Grupa je praćena mjesecima, a akcijom su rukovodili specijalci OCDETF, odjeljenja DEA, koje se bori protiv trgovine drogom. U tom “poslu” tijesno su sarađivali sa FBI, kanadskom i policijom Los Anđelesa. Narko-ruta je presječena zahvaljujući prikrivenom agentu američke DEA, koji je glumio kupca.

“Kobni” susret sa policajcem, lažnim narko-dilerom, dogodio se u januaru 2018. godine u Langliju, gradu u Kanadi. postignut je dogovor o nabavci 50 kilograma kokaina za 963.000 dolara u kanadskoj valuti. Sva komunikacija odvijala se preko šifrovanih poruka.

Inače, u proteklih godinu i po, koliko je trajala ova akcija, nekoliko članova narko-grupe pristalo je da sarađuje sa policijom.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.