DEVASTACIJA – Na lokalitetu Duklja pričinjena velika šteta

  • 2 mjeseca pre
  • 276 pregleda
  • Izvor: rtcg.me

Organizovane grupe, koje ovih dana uništavaju javnu imovinu, ovog su puta farbom oskrnavile lokalitet Duklje, rekavši time sve o odnosu prema istoriji i nasljeđu Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva kulture. U Ministarstvu osuđuju ovaj vandalski čin i najavljuju krivičnu prijavu zbog devastiranja kulturne baštine.

Direktorica centra za konzervaciju i arheologiju Biljana Brajović je u Jutarnjem programu Javnog servisa pojasnila da nije u pitanju bilo nanošenje boje četkom, odnosno površinski, već se neko, kako je pojasnila, potrudio da u debljim slojevima autolakom isprska površnu.

“S obzirom na to da se radi o starom kamenu koji je jako porozan, došlo je do dubinskog upijanja, odnosno kamen je povukao boju i došlo je do unutrašnjih zaprljenja, što je usložilo proces otklanjanja štete”, kazala je Brajović.

Bilo je nepohodno pripremiti hemijske rastvore, koje su na kamen nanosili u slojevima.

“Sad moramo da sačekamo da vidmo da li će boja koja je unutar kamena početi da izlazi, vrlo vjerovatno da hoće. Onda ćemo primijeniti blažu metodu. Postepeno, to bi trebalo da dobije prirodan izgled. Samim tim što je kamen narušen, on je promijenio, ne strukturu, ali jeste boju, i trebaće vrijeme da boja sama po sebi izlazi na površinu”, kazala je ona.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.