DF odustao od namjere da ukine Specijalno državno tužilaštvo

    5 dana pre 218 pregleda Izvor: pobjeda.me

Lideri parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore postigli su juče načelan dogovor o tužilačkim zakonima po kojem je Demokratski front odustao od namjere da, kroz izmjene tih pravnih akata, ukine Specijalno državno tužilaštvo. 

Protiv ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva izjasnili su se Venecijanska komisija Savjeta Evrope ali i sve zapadne ambasade u Crnoj Gori jer specijalni tužilac mora imati garantovani mandat.

Izvori koji su prisustvovali sastanku saopštili su da bi dogovor koji je ponudio predsjednik Ure Dritan Abazović obuhvatio izradu novog nacrta zakona kojim bi se izmijenio zakon o Državnom tužilaštvu u dijelu sastava Tužilačkog savjeta, a uz obavezan prethodni dogovor sa evropskim partnerima.

– Mogući kompromis ticao bi se usvajanja izmjena Zakona o državnom tužilaštvu u dijelu promjene sastava Tužilačkog savjeta, a što nije bilo sporno ni Venecijanskoj komisiji Savjeta Evrope. Takav zakon se ne bi donosio „preko koljena“ već bi se išlo po regularnoj proceduri, sa javnom raspravom i kroz saradnju sa Evropskom komisijom – rekao je izvor Pobjede koji je dodao da je suština da se neće ulaziti u konfrotaciju sa Evropskom unijom.

Dodao je da bi sa ovim kompromisom bila izvršena i deblokada rada parlamenta jer je DF ranije najavio da zbog tužilačkih zakona neće podržati niti jedan Vladin prijedlog.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je nakon sastanka da su na njihovu inicijativu vezanu za Tužilačke zakone dobili ponudu koja je načelno prihvatljiva Demokratskom frontu i koaliciji „Za budućnost Crne Gore“.

Ponuda, kako je kazao, omogućava da dobiju što su željeli – da se Tužilaštvo, Vrhovno državno tužilaštvo i Specijalno državno tužilaštvo upodobe, opreme i kadrovski osnaže kako bi se vodila borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a da istovremeno dobiju podršku od važnih međunarodnih adresa i da to bude upodobljeno sa preporukama Evropske komisije.

– Računam da ćemo uskoro imati novi Nacrt zakona i da će javna rasprava potvrditi da je to dobar i sadržajan dokument koji ispunjava sve što smo bili postavili kao ciljeve kada smo krenuli u ovaj posao – rekao je Mandić.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je da su blizu konačnog rješenja za Tužilačke zakone.

– Ja sam zadovoljan. Ne želim da iznosim detalje. Biće potrebe za određenim korekcijama – kazao je on.

Najnovije vijesti

Počeo Ramazan

13. aprila 2021. 06:21

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20050 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7388 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7246 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7039 pregleda
%d bloggers like this: