DF zbog nepominjanja rekonstrukcije Vlade odbio prvu verziju saopštenja

    6 dana pre 193 pregleda Izvor: pobjeda.me

Krivokapić je juče sa predstavnicima parlamentarne većine održao sastanak nakon kojeg je iz Vlade izdato zajedničko šturo saopštenje u kome se navodi da je postignut „jedinstven stav o neophodnosti smirivanja aktuelne političke situacije uz poštovanje Ustava i zakona Crne Gore“.

ISTRAJAVANJE

“Sa sastanka je poslata jedinstvena poruka da niko nije jači od države i da odredbe pravnog sistema moraju važiti za sve bez izuzetka. Ko nije spreman da istraje na tom putu, nije ni dostojan povjerenja koje su nam dali građani 30. avgusta 2020. Godine”, navodi se u zajedničkom saopštenju za koje je šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović medijima juče, nakon izlaska iz zgrade Vlade, rekao da je „jedva usaglašeno“.

Predstavnicima parlamentarne većine juče je u Vladi, kako saznaje Pobjeda, bila ponuđena drugačija verzija zajedničkog saopštenja sa osam tačaka zajedničkog djelovanja.

Međutim, prvobitnu verziju tog saopštenja odbili su predstavnici Demokratskog fronta jer se u njemu, prema saznanjima našeg lista, nije pominjala rekonstrukcija Vlade, na kojoj taj politički savez insistira, ali ni smjene pojedinih čelnika bezbjednosnog sektora koje je premijer najavio nakon akcije policije 5. septembra na Cetinju i razbijanja protesta protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija u Cetinjskom manastiru.

NEZADOVOLJAN FRONT

Predstavnicima Fronta, prema našim saznanjima, zasmetalo je to što se ni u jednoj tački prvobitnog saopštenja nije našlo pitanje smjene ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Izvor Pobjede tvrdi i da je sporan koordinator bezbjednosnog sektora Dritan Abazović.

Prvobitnom verzijom zajedničkog saopštenja, u koje je Pobjeda imala uvid, premijer je liderima parlamentarne većine i pobjedničkih koalicija ponudio da se obavežu na jedinstene stavove po osam tačaka tog saopštenja.

Prva tačka tog saopštenja podrazumijeva osudu kontinuiranih pokušaja „poražene političke grupacije koju predvodi DPS da destabilizuje crnogorsko društvo, te naruši građanski mir, multietnički i multivjerski sklad kroz zloupotrebu vjerskih osjećanja crnogorskih građana i napade na najveću i najbrojniju vjersku organizaciju u Crnoj Gori koju simbolizuje drevna Mitropolija crnogorsko-primorska“.

Drugom tačkom bila je predviđena borba protiv organizovanog kriminala i korupcije kao njihov primarni zadatak, a trećom vladavina prava, odnosno hitne promjene u pravosuđu i tužilaštvu.

Četvrtom tačkom bilo je predviđeno da partije parlamentarne većine daju maksimalan doprinos ubrzanju puta ka Evropskoj uniji, a petom nastavak aktivnosti ka finansijskoj konsolidaciji države i preduzimanju strukturnih reformi u cilju unapređenja standarda svih njenih građana.

Šesta tačka prvobitne verzije zajedničkog saopštenja odnosila se na hitno usvajanje u Skupštini seta zakona o poreskom tretmanu neprijavljenih prihoda kao i priprema i donošenje ključnih zakona, prevashodno Zakona o porijeklu imovine.

“Iako različitih političkih stavova, u interesu države Crne Gore i svih njenih građana, obavezujemo se na stavljanje moratorijuma na međusobne sukobe i napadanja, do ispunjenja prethodno definisanih stavova, u prvom redu promjena u pravosuđu i tužilaštvu i usvajanja sistemskih zakona. U roku ne dužem od 90 dana definisaćemo, na osnovu uspostavljenog Sporazuma od 8. septembra 2020. godine, dalje aktivnosti na unapređenju djelovanja izvršne vlasti”, navodi se u posljednje dvije tačke neusaglašene verzije zajedničkog saopštenja.

Jučerašnjem sastanku sa Krivokapićem, koji je trajao oko dva i po sata, osim Slavena Radunovića iz DF-a, prisustvovali su i Momo Koprivica iz Demokrata, Miloš Konatar iz Ure, Branko Radulović iz Pokreta za promjene, Dragan Ivanović iz SNP-a, Maksim Vučinić iz Radničke partije, Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore i Srđan Pavićević iz CIVIS-a.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26094 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11625 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10793 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10155 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9348 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8848 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: