DF želi prvo da zna ko će da vodi parlament

    4 sedmice pre 505 pregleda Izvor: cdm.me

Demokratski front, koji je dio koalicije “Za budućnost Crne Gore”, traži da se prvo napravi dogovor o formiranju Skupštine, pa tek onda da se razgovara o Vladi, saznaju Dnevne novine.

Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsjednik parlamenta, zakazana je za srijedu, 23. septembra, otkad teče rok za formiranje Vlade.

Predstavnici DF-a insistiranje na formiranju Skupštine baziraju na tome što oni kao najjača grupacija nove vlasti, prema njihovim riječima, moraju biti negdje vlast, ili u parlamentu, ili u Vladi.

Kako sada stvari stoje, oni u dosadašnjim pregovorima nijesu vidjeli da se na njih ozbiljno računa, iako su najjača politička grupacija u koaliciji “Za budućnost Crne Gore”, koja će u parlamentu biti zastupljena sa 18 poslanika.

U svim pregovorima, kada se pominje Krivokapić, to bude kao lider liste “Za budućnost Crne Gore” koju čini 11 partija. Međutim, on ipak slovi za nezavisnog intelektualca, koji ne mora da zastupa političke stavove Demokratskog fronta.

Na drugoj strani, predstavnici koalicije “Za budućnost Crne Gore” su, prema pisanju crnogorskih medija, kazali da juče nije došlo do nastavka pregovora, jer predsjednici konstituenata koalicije traže izjašnjenje od lidera GP URA Dritana Abazovića na dva ključna pitanja da li će URA glasati za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da li je tačno da ne želi Srbe i njihove političke predstavnike u budućoj vladi.

“I ako je to tačno da obrazloži zbog čega. Dok ne dobijemo odgovore na ova pitanja, nastavka pregovora neće biti” saopšteno je Pobjedi iz vrha koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Pobjeda je prije dva dana objavila da je ključni razlog izostanka dogovora zaključak Glavnog odbora GP URA, po kojem je eksplicitno navedeno da pojedine ličnosti iz drugih stranaka ne mogu da preuzmu resore u Vladi.

“U ovom delikatnom trenutku i podijeljenom društvu kakvo je crnogorsko, ljudi koji svojom djelovanjem dijele Crnu Goru i izazivaju negativnu emociju kod izvjesnog broja građana ne mogu dobiti resore u novoj vladi je stav u kojem su u Demokratskom frontu prepoznali Andriju Mandića, Milana Kneževića, Nebojšu Medojevića i Marka Milačića”, piše Pobjeda.

Lideri nove parlamentarne većine Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović trebalo bi da danas nastave razgovore o programu i podjeli resora

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6775 pregleda