Dinar van upotrebe na Kosovu

    4 sedmice pre 172 pregleda Izvor: vijesti.me

Foto: Pixabay –

Nakon isteka perioda od tri mjeseca koji je Vlada Kosova odredila za „prelazni period”, euro je od juče jedino zvanično sredstvo gotovinskog plaćanja na Kosovu, pa oni koji ne budu poštovali ovu odluku mogu očekivati kazne, prenijela je Beta.

Kako je objavio portal Radio Kim, trgovci i ugostitelji u opštini Gračanica obustavili su juče platni promet u dinarima.

„Od danas smo prestali da primamo dinare. Upoznati smo sa situacijom da je to zabranjeno na Kosovu i vodimo se time. Mislim da to i nije neki problem, jer građani svakako plate i penzije podižu u Srbiji, to konvertuju u eure i troše ovdje. Za nas takođe nije neki problem, naplaćujemo u eurima“, kazao je juče radnik u ugostiteljstvu Marko Rajković.

Prosvetna radnica iz Gračanice Ljiljana Đorić je istakla da će se građani koji su u radnom odnosu, a primaju platu iz budžeta Republike Srbije snaći i da uredba Centralne banke Kosova (CBK) predstavlja najveći problem starima i bolesnima.

„Upoznata sam, juče sam čula i ništa me ne iznenađuje, niti sam očekivala drugačiji ishod. Snaći ćemo se kako znamo i umijemo. Gore stvari nas nisu plašile, neće ni ovo. Građani Kosova koji su u radnom odnosu će se snaći, najveći je problem za penzionere. Ne znam kako će oni jer su u godinama i nijesu sposobni za putovanje. Trudićemo se da im pomognemo koliko možemo“, kazala je.

Iako su nezadovoljni odlukom CBK-a, penzioneri sa kojima su novinari Kim radija razgovarali su kazali da po zarađeni novac idu u centralnu Srbiju i da nakon njegove konverzije normalno funkcionišu na Kosovu.

„Upoznat sam s ukidanjem dinara i to je veliki problem. Idem u Srbiju i tamo podignem penziju. Šta da radimo, ne daju, sigurno će kažnjavati. Zakon je zakon, mora da se poštuje”, kazao je Ljubiša iz Preoca.

Prvog februara je stupila na snagu Uredba Centralne banke Kosova prema kojoj je euro jedina zvanična valuta.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je juče u Kamenici da cilj Pravilnika Centralne banke Kosova (CBK) o gotovinskom plaćanju nije kažnjavanje, već zakonitost i transparentnost pri korišćenju novčanih sredstava. On je, kako je prenijela Beta, dodao da Uredba CBK nije orijentisama protiv dinara, već utvrđuje euro kao jedino sredstvo gotovinskog plaćanja na Kosovu, te da se njom iz gotovinskog plaćanja isključuju i sve druge valute. Mada su se delagacije Prištine i Beograda do sada sastajale šest puta u vezi s problemom upotrebe dinara na Kosovu, rješenje nije pronađeno.

Naredni susret glavnih pregovarača na kojem će se ponovo raspravljati o dinaru biće održan sjutra u Briselu, potvrdio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano. Prema njegovim riječima od obje strane se očekuje da se ponašaju na evropski način i nađu kompromisno rješenje.

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da odloži primjenu uredbe i pronalazak kratkotrajnog prelaznog rješenja, budući da uredba ima uticaj na lokalno stanovništvo na sjeveru Kosova, koje godinama prima isplate u dinarima iz budžeta Srbije.