DINO MERLIN Ovako su nastali njegovi veliki hitovi

    11 mjeseci pre 650 pregleda

Edin Dervišhalidović alias Dino Merlin, jedan je od najpoznatijih kantautora u bivšoj Jugoslaviji.

U nastavku saznajte kako su nastali neki od njegovih najvećih hitova.

Dino Merlin potiče iz siromašne porodice, otac mu je bio alkoholičar. Maltretirao ga je i napustio kada je Merlin bio još uvijek dijete – i tako je napisao pjesmu „Kad ti dođem, nesrećo… Nemoj plakat’, nemoj klet’, nemoj slutit najgore, Oca nisam birao, ko prosjak sam se rodio…“

Kada je bio dječak, stalno je gledao gitaru iz radnje i maštao da će je jednoga dana kupiti.

“Prva gitara se zvala „Vegas M“. Danima sam prolazio pored prodavnice u čijem je izlogu bila. Prislonio bih nos na izlog i zamaglio staklo gledajući tu gitaru. Bila je to sasvim obična gitara, ali za mene koji sam tada živio u konfuznim vremenima besparice, bila je nemoguća misija kupiti je. Moja mama nikad nije željela da postanem ovo što sam postao, pa nije dolazilo u obzir da mi pomogne da kupim svoj prvi instrument”, sjetio se Dino u jednom intervjuu.

“Sakupljao sam novac koji bih dobijao za Bajram i unosio sam ćumur komšijama po kraju, a ona je, kada je vidjela kako sam uporan, jednog Bajrama dodala preostali novac tako da sam konačno kupio tu „Vegas M“ gitaru. Bila je to jedna od mojih prvih pobjeda u životu. Tada sam rekao sebi, a i danas se toga pridržavam: sve možeš ukoliko dovoljno želiš”, rekao je muzičar.

Njegova sadašnja supruga bila je iz bogate porodice i, njeni roditelji nisu dali da se uda za njega. Dok je Merlin išao na zanat, ona je išla u Gimnaziju, pa joj je posvetio pjesmu „Kad si rekla da me voliš”.

Stihovi “Ti nikad nisi ni u šali od ljubavi sa mnom probala, uvijek si neke odlikaše kraj sebe k’o cuke vodala… al’ ko sem Boga zna odakle to i kako dođe – kad si rekla da me voliš“, bili su posvećeni Ameli Dervišhalidović koja mu je rodila dvoje djece, sina i ćerku.

Zajedno su pobjegli kad su imali 20 godina, kasnije se i udala se za njega, odnosno tajno su se vjenčali.

“Borili smo se, krili, ali niko nas nije mogao rastaviti. Nakon pet godina smo se tajno vjenčali. Bilo je to romantično vjenčanje, iako sam svoju ženu doslovno oteo. Uz nas su bili samo moj kum i Amelina sestra koja je bila kuma. Govor matičarke bio mi je predug, stalno sam pogledavao na vrata da ne bi neko naišao i pokvario našu sreću. Nakon vjenčanja otišli smo na bračno putovanje u Dubrovnik, a kad smo se vratili, preselili smo se mojoj majci i odmah osjetili udar svakodnevice. Mene je čekala velika odgovornost za porodicu i težak rad, a Amelini roditelji bili su toliko ljuti da pola godine nisu htjeli ni čuti za nju. Ali, eto vrijeme liječi sve pa me danas Amelini roditelji vole i više nego što zaslužujem”, otkrio je Merlin.

Čak su mu i drugovi su mu govorili „nije ona za tebe“ i tako je nastala njegova najdraža pjesma „Paša moj solidni, nije ona za tebe, paša moj solidni, iz svoje bašte beri cvijet, paša moj solidni, to je tako od kad je svijet“.

Kada su bili u braku, žena ga je upitala: – jesi li donio šta da jedem? – a on je držao u rukama jedan papir i na tom papiru je bila napisana pjesma „Vremena su kokuzna“ i rekao joj: -Ženo, napisao sam pjesmu!“ – Ona mu je rekla: – pa ti si lud?! Papir se ne jede! – i to je bilo samo jednom kada je pitala “ima li se šta jesti? – od te pjesme je napravio HIT!

Pjesma „Da te nije Alija“ je posvećena njegovom najboljem drugu i komšiji Aliji Miladinu koji je jedini bio uz njega kada je Merlin bio „niko i ništa“. Njegov drug je kasnije poginuo u ratu, tada su nastali stihovi pjesme – „Ja bi svjetlom zvao mrakom da te nije Alija“.

“Moj je život Švicarska” posvećen je djevojci koja je otišla u Švajcarsku sa bogatim čovjekom.

“Ja potpuno trijezan umirem”, napisao je kada se liječio na psihijatriji u Njemačkoj.

Pjesmu „Nedostaješ… Za posmatrače tako sam čudan… Najdraži traže onda kada odu” – je posvetio pokojnoj majci, kojoj je posvećena i „Gdje je moja svila“. Ona je umrla 2003. godine, a sahranjena je u svili.

Njegova supruga je bila arhitekta, inžinjer. Živjela je u Švedskoj. Tokom rata pozvala je Merlina da dođe da živi s njom. Merlin je potom otišao tokom rata 1992 godine. Njegov sin Hamza mu je rekao: – Tata, našao sam ovu fotografiju, ispala ti je na podu dok si nosio papire“ – A ta fotografija je bila slika čaršije i golubova, što je takođe inspirisalo Merlina za jedan dio stihova pjesme „Fotografija… Imao sam planove, slike i ramove, ali je sve pokvarila ta STARA FOTOGRAFIJA“. Kasnije se on vratio u Sarajevo, napisao je pjesmu „Da se kući vratim jer, lakše je bez sudbine neko bez domovine“, potom pjesmu, čime je inspirisan dolaskom u Sarajveo “Je l’ Sarajevo gdje je nekad bilo“ pa pjesmu sa albuma Burek „Sarajevo“.

Pjesma “Vremena su kokuzna” je ujedno i njegov prvi album koji ga je uveo na scenu poznatih, talentovanih.
Kasnije ga je Hanka Paldum pozvala sebi jer je vidjela da u njemu ima nešto i, napisao joj pjesmu: “Sarajevo”.

Ceci Ražnatović je napisao je “Zaboravi”, koju je kasnije snimio, a “Beograd” je prvobitno bila njegova pjesma, ali zbog političke situacije nije bilo poželjno da je pjeva, pa ju je dao tada zvijezdi u usponu dok su bili zajedno u Sent Galenu.

Zdravko Čolić je snimio “Sa tvojih usana”, pjesmu koju je Merlin napisao još kao dvadesetogidišnjak.

Napisao je pjesme za prvi album Emine Jahović.

Folk pjevačica Vesna Zmijanac otkrila je zanimlljivu anegdotu iz vremena kada je snimila duet pjesmu “Kad zamirišu jorgovani” sa Dinom.

“Od cijele moje tadašnje ekipe čula, ja sam znala da je ovo hit. Mi smo na početku gurali druge pjesme, to je bilo na jesen, ali oko Nove godine kad su “Jorgovani” krenuli, svi su čili i pjesma se svuda slušala”, rekla je Vesna.
Ona je otkrila kako je Dino bio srećan što će sa njom da snimi duet.

“On je došao, donio tu pjesmu, imali su para samo za jednu kartu do Beograda u jednom pravcu, a kad je napravio pjesmu neko ga je zezao u Sarajevu: “S kim ćeš ti to da pjevaš, sa Vesnom Zmijanac?!” Ali, bio je srećan što sam ja to uzela. Strpljivo je došao u Srbiju i jedva me našao”.
Međutim, folkerka otkriva kako Dino nije bio zadovoljan pjesmom.
“Dino nije htio ni da dođe na snimanje, on je samo otpjevao svoj dio i ljut otišao kao puška. Kad je čuo aranžman rekao je: “Ovo nije moj pjesma, ovo ne valja ništa. Ne mogu slušati”.

“Kada je došao u produkciju, čim sam čula pjesmu i meni se svidjelo kako on pjeva, njegovo tanano grlo. Moj tadašnji menadžer nije htio ni da čuje za taj duet, ali ja sam željela”, ispričala je Vesna koja je sa kantautorom postala prijateljica nakon njihove prve saradnje 1988. godine. Kasnije joj je Merlin radio pjesme “Sama sam” i  “Zar bi me drugom lako dao”. Ponovili su duet 2008. godine i snimili “Klupko”.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6265 pregleda