Direktori zarađuju i do 6 puta više od doktora medicine

    4 godine pre 1354 pregleda Izvor: rtcg.me

Iz Sindikata doktora medicine su saopštili da su podatke dobili od Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i da prikupljaju podatke o zaradama svih direktora zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, koji će biti objavljeni.

Prema podacima Sindikata doktora medicine, najveću platu prima direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša 3.400 eura, direktor Doma zdravlja Rožaje Hajran Kalač 2.400, dok direktorica Bolnice za plućne bolesti Brezovik Gordana Reljić zarađuje mjesečno 1.200 eura.

“Doktori medicine zarađuju u prosjeku 550 eura, specijalisti od 650 do 700 eura, a supspecijalisti oko 850. Imamo podatak da znatno više zarađuju direktori bolnica i domova zdravlja, što treba sve da nas zabrine u zdravstvenom sistemu, jer su ljekari nosioci posla. Po raznim osnovama direktori su prošle godine primali tokom pojedinih mjeseci od 3.000 do 5.000 eura. Svi podaci su iz njihovih kartona koje su prijavili. Ukupno, plate direktora se kreću od 1.200 do 3.000 eura. Primijetili smo velike razlike u zaradama direktora zdravstvenih ustanova”, ističu iz Sindikata doktora medicine.

Iz Sinikata doktora navode da Ministarstvo zdravlja ne brine što svakog mjeseca zdravstveni sistem napuštaju ljekari i odlaze u zemlje Evropske unije upravo zbog niskih zarada, dok direktori imaju mogućnost da zarađuju velike svote novca.

“Prema našim podacima, javne ustanove je u proteklih pet godina napustilo preko 130 ljekara specijalista zbog loših uslova i niskih plata. Samo u proteklih nekoliko sedmica zdravstveni sistem su napustila četiri ljekara. Klinički centar sistem napustio je dr Srđa Ilić, specijalista radiologije. Novi radni odnos zasnovao je u Belgiji. Crnogorski zdravstveni sistem napustila je dr Radica Tomović Vujović, specijalista anesteziologije iz Opšte bolnice ‘Danilo Prvi’ sa Cetinje. Dr Tomović Vujovićeva je novi radni odnos zasnovala u Sloveniji. Crnogorski zdravstveni sistem napustila je i specijalista psihijatrije Zorka Ilić, iz Doma zdravlja Nikšić. Novi radni odnos zasnovala je u Sloveniji. Crnogorski zdravstveni sistem napustio je dr Spasoje Vujanović, specijalista psihijatrije, iz Doma zdravlja Nikšić. Novi radni odnos zasnovao je u Sloveniji. Podaci SDM-a pokazuju da je od 2014. godine 55 doktora otišlo u privatni sektor. Kada je riječ o zemljama inostranstva, ljekari se najčešće odlučuju za Njemačku, u kojoj je posao našlo dvadeset doktora u poslednjih pet godina. U Sloveniji se zaposlilo pet ljekara, šestoro u Švajcarskoj, Srbiji 11. Kolege uglavnom kažu da je razlog odlaska loš socioekonomski status ljekara, ali isto toliko važni razlozi su neuređenost sistema u kome rade, nedostatak protokola, smjernica, normativa, izostanak sistemskih rješenja u pogledu nedostatka kadra. Odgovorili su i da su zarade ljekara u privatnom sektoru značajno veće. Uporedite samo satnicu ljekara koji radi u javnoj zdravstvenoj ustanovi, a koja iznosi od 2,5 do pet eura, dok je najniža cijena pregledau privatnoj 30 eura”, upozoravaju iz Sindikata doktora.

Iz Ministarstva zdravlja nedavno je saopšteno da je crnogorski zdravstveni sistem u posljednjih pet godina dodijelio oko 500 specijalizacija, te da je Vlada u saradnji sa stambenom zadrugom Zdravstvo omogućila kupovinu stanova pod povoljnim uslovima za oko 200 zdravstvenih radnika.