Direktorica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti posjetila IJZ CG

    3 dana pre 60 pregleda Izvor: Facebook - IJZ CG

Direktorica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr Andrea Amon danas je posjetila Institut za javno zdravlje Crne Gore u okviru svoje zvanične posjete Crnoj Gori.

Doktorica Ammon nakon sastanka sa menadžmentom Instituta posjetila je jutros Centar za medicinsku mikrobiologiju, posebno laboratorije gdje je bila u prilici da vidi prostorne i tehničke kapacitete Instituta, kao i da se upozna sa zaposlenima u ovom centru.

Takođe, sastala se i sa predstavnicima Nacionalne interdisciplinarne komisije za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike (NIKRA). Na sastanku se govorilo o potrošnji antibiotika u Crnoj Gori i kako smanjiti njihovu neracionalnu upotrebu u našoj zemlji.

foto – IJZ CG

Cilj posjete dr Amon Institutu za javno zdravlje je podrška Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti aktivnostima koje sprovodi Institut, a sve u cilju unapređenja zdravlja stanovništva Crne Gore.

„Koristim priliku da se zahvalim doktorici Amon na uspješnoj posjeti i što nam je dala priliku da predstavimo svoj rad prepoznavši u nama partnera za buduću saradnju“, rekao je dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Dr Andrea Amon istakla je da je ovo njena prva posjeta Crnoj Gori iako od 2010. godine ICDC sarađuje sa Crnom Gorom jer pružaju podršku državama koje su zainteresovane da pristupe EU.

Dr Amon rekla je da su kolege u Crnoj Gori veoma uključene u saradnju sa ECDC i da pružaju svoj doprinos radu koji ECDC sprovodi u zemljama zapadnog Balkana. Samo jedan od primjera je iz septembra prošle godine kada je Institut za javno zdravlje bio domaćin obuke o podizanju nivoa svijesti vezano za legionarsku bolest koja može biti prisutna i na lokacijama gdje se pruža turistički smještaj.

Takođe ove nedjelje je u toku seminar na kojem je prisutno preko 30 ljudi iz različitih zemalja, a radi se o Mediteranskom i Crnomorskom programu za obuku interventne epidemiologije (MediPIET).

Dr Amon istakla je : „Tokom ove posjete bilo riječi o unapredjivanju i pružanju podrške Crnoj Gori u praćenju antimikrobne rezistencije, kao i podizanju nivoa svijeti o tome. O time pričamo i sa ostalim zemljama zapadnog Balkana, ali je Crna Gora prva pokazala interesovanje da se organizuje jedna ovakva posjeta gdje će se razmatrati moguće aktivnosti za unapređenje kompletne situacije.“

Takođe dr Amon je pohvalila laboratorije i bila

prijatno iznenađena ne samo opremom već i spremnosšću i uključenošću zaposlenih koji rade u njima.

Pored navedenog pohvalila je i napore koje je Crna Gora uložila tokom COVID19 pandemije ukljucujući nabavku vakcina, obezbjeđivanje dovoljnog broja vakcina i promociju vakcinacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: