Đaka ima dovoljno, ali nema učitelja

    2 godine pre 798 pregleda Izvor: dan.co.me

Njemačka organizacija „Help” prije trinaest godina u romskom naselju Trlica izgradila je objekat koji je trebao da bude petorazredna osnovna škola za romsku djecu. Ta škola nikada nije proradila. Đaka nije falilo a stanovnici naselja Trlica kažu da je učitelj jedan dan samo došao i otišao, odnosno nikada nije održan ni jedan čas nastave. Iz naselja i ove godine u Osnovnu školu „Boško Buha” ide 11 učenika, a roditelji kažu da bi bilo mnogo bolje da radi škola u njihovom naselju jer bi se djeca lakše uklopila u društvo da tek u šesti razred polaze u OŠ „Boško Buha”.Pritom bi, usled brojnih nedaća, roditeljima bilo mnogo lakše da šalju djecu u školu u naselju, nego da ih ispraćaju školskim vozilom par kilometara do Pljevalja.

Obećali su nam rad škole, ali to se nikada nije desilo. Moj brat je redovno išao u školu i pored brojnih nedaća i sada je osmi razred. Međutim, prvih godina nije bilo školskog prevoza. Snalazili smo se kako smo znali u umjeli da ga prevezemo do Osnovne škole „Boško Buha”. Poslednje godine ima školski prevoz i sada je to mnogo lakše i bolje – kaže stanovnik naselja Trlica, Kastrijot Murati.

On tvrdu da bi sigurno više romske djece išlo u školu da je otvorena ova u njihovom naselju.

Lerija Kajtazaj kaže da je veliki problem opremiti djecu za školu. Ne krije da se oskudijeva u sredstvima za higijenu, u obući i odjeći, a kako kaže djeca kad krenu u školu trebaju da su i uredni i lijepo obučeni.

Mi ovde u naselju nemamo redovno ni vode, oskudijevamo u svim namirnicama i novcu. Mnogo bi nam bilo lakše da makar u prvim razredima naša djeca idu u školu ovdje u naselju – kaže Kajtazaj i poručuje da je posebno teško djecu zimi opremiti za školu.

Prema njenim riječima djeca se u prvom razredu teško odvajaju od roditelja, teže se uklapaju u društvo, posebno tamo gdje ima više djece.

I mi Romi volimo da se naša djeca školuju, ali i da im je pri školovanju lakše – kaže Kajtazaj.

U ovom romskom naselju ne strahuju da učenika neće biti dovoljno jer, kako kažu, svake godine rađa se više djece i priraštaj nije problem. Sa osmjehom ističu da i ovih dana očekuju prinovu u naselju.

Svake godine u našem naselju ima novorođenčadi, odnosno rađaju se novi đaci. Našem naselju potreban je učitelj, školski objekat već postoji i đaka će sigurno biti – poručuje Ševćet Katjazat.

Školski objekat je 2007. godine izgrađen kao kuća brvnara. Trenutno je zaključan i kako nikada nije radio ne znamo postoji li i kakav je školski inventar. Od stanovnika romskog naselja doznali smo da je objekat isključen sa elektro mreže, navodno zbog njegove bezbjednosti.

Stanovnika oko 60, a djece 24

Njemačka organizacija „Help“ 2007. godine pored školskog objekta i naselju Trlica finasirala je gradnju deset kuća za porodice Roma koji su 1999. godine zbog NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru izbjegli iz Metohije u Pljevlja. Tada je u ovom naselju živjelo dest porodica, a sada, prema onome što smo čuli na licu mjesta, postoje kuće u kojima živi više od jedne porodice. Broj stanovnika iz godine u godinu raste i trenutno u naselju Trlica ima 24 djece, a broj stanovnika se kreće oko 60.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: