Đaković: U Poreskoj ne daju da budemo s djecom

    2 sedmice pre 466 pregleda Izvor: vijesti.me

Službenik Poreske uprave (PU) iz Pljevalja Vasilije Đaković saopštio je da je direktor PU Miomir M. Mugoša zabranio radnicima da ostanu kod kuće sa maloljetnjom djecom zbog online nastave u školi, ističući da je to uradio “navodno zbog posla u tom državnom organu”.

Iz Poreske kažu, međutim, da imaju razumijevanje za izazove s kojima se službenici suočavaju tokom pandemije, a “naročito oni koji imaju djecu koja nastavu tokom školske godine prate online”.

“Međutim, shodno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, svi službenici moraju poštovati svoje zakonom propisane radne obaveze po osnovu kojih i primaju zaradu, te po tom pitanju ne može postojati bilo kakva selektivnost niti favorizovanje službenika, bez obzira na pomenute okolnosti, a posebno ne na činjenicu da isti nijesu previše radno opterećeni”, odgovori su “Vijestima” iz Poreske uprave.

Iz PU su naglasili da su naredbom NKT-a institucije čije nesmetano funkcionisanje je neophodno za održavanje osnovnih potreba u društvu, uključujući PU, izuzete sa spiska institucija čiji službenici su mogli ostvariti pravo na odsustvo s posla zbog prekida nastavno-školskih aktivnosti.

Tako je, dodaju oni, imajući u vidu da je efikasna naplata poreza neophodna za punjenje državnog budžta, od kojeg zavisi servisiranje svih potreba u društvu.

Iz Poreske su istakli i da je u skladu sa obavještenjem od 12. septembra, u nastojanju da se privrednicima izađe u susret i obezbijedi veća dostupnost pri pružanju administrativnih usluga, ponovo omogućila rad sa strankama, uz poštovanje preporučenih mjera za prevenciju širenja novog koronavirusa.

Zamjerke Vladi i PU

Đaković je precizirao da su, kada je počeo prvi talas koronavirusa, imali plaćeni odmor – tokom aprila ove godine.

“Krajem aprila je stigao mejl da nam se odmor produžava još mjesec da bismo mogli sa djecom da pratimo online nastavu. Poslije nekoliko dana, zovu me kolege iz Poreske da dođem na posao. Razlog je što je naš direktor tražio od Vlade da se iz Uredbe o plaćenom odsustvu izuzmu radnici PU. Vlada je to prihvatila i izjednačila nas sa zdravstvenim radnicima koji su imali radnu obavezu. Ne znam koji je razlog jer je posao zbog korone bio mnogo manji. Zgrada PU (U Pljevljima) je skoro tri mjeseca bila zaključana, tako da stranke nisu mogle da ulaze. Najvažnije je da je dijete, koje je bilo prvi razred, cijeli maj bilo samo prije podne kod kuće, a uz to je trebalo da prati online nastavu”, istakao je Đaković, koji je rekao da smatra da je odgovornost odlazeće vlade, Mugoše, ali i ministra prosvjete za ovakve propuste.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6810 pregleda