ĐUKANOVIĆ: CRNA GORA ZAINTERESOVANA ZA ODRŽIV SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE

    1 mesec pre 113 pregleda Izvor: Pobjeda

Vjerujemo da jedino dijalog Prištine i Beograda može dovesti do sporazuma koji će obezbijediti da odnosi Kosova i Srbije krenu putem obnove povjerenja, ocijenio je predsjednik Crne Gore nakon sastanka sa predsjednicom Kosova, Vjosom Osmani.

Đukanović je na pres konferenciji kazao da su odnosi između Crne Gore i Kosova uzorni, odnosi otvorenosti, prijateljstva, razvijene i povjerljive međudržavne saradnje.

„Zasnovani na identičnim strateškim ciljevima dvije države. I ovu posjetu prevashodno razumijem kao priliku da učvrstimo povjerenje, unaprijedimo međudržavnu saradnju i pošaljemo poruku u regionu da su ovakvi odnosi mogući na Zapadnom Balkanu“, dodao je on.

Dukanović – Osmani; foto: snimak ekrana

Đukanović je rekao da s velikim interesovanje prati dešavanja na političkoj i društvenoj sceni Kosova.

„Crna Gora je već članica NATO, znam da Kosovo teži tome. Vjerujem da ćemo na planu imati što da jedni drugima ponudimo. Pratimo i razvoj događaja na rješavanju ovog ključnog problema, normalizacije odnosa sa Srbijom. Crna Gora kao država koja je pokazala istrajnost i umijeće da političkim putem rješava sva otvorena pitanja sa sujedima podržava politički dijalog Prištine i Beograda. Vjerujemo da jedino dijalog može dovesti do sporazuma koji će obezbijediti da odnosi krenu putem obnove povjerenja“, kazao je Đukanović.

To pitanje, kako navodi, tiče se stabilnosti regiona, te je s toga Crna Gora zainteresovana da se dijalog nastavi i rezultira održivim sporazumom.

Sa Osmani je razgovarao o dešavanjima u Crnoj Gori i pitanjima regionalne stabilnosti i perspektive.

„Imam dobre vijesti kad je Crna Gora u pitanju uprkos izvjesnim problemima tokom posljednjih godinu i po. Izazvanim prije svega malignim uticajima sa inostranih adresa čiji je cilj bio da se Crna Gora obeshraabri na EU putu. Ali Crna Gora je pokazala funkcionalnost svoje demokratije.

Sada imamo novu vladu koja je za svoj prioritet odabrala deblokadu pregovaračkog procesa i dostizanja dinamike i to me ohrabruje da će Crna Gora zadržati lidersku ulogu u pregovorima u odnosu na ostale aspirante i da je realnoočekivanje da Crna Gora postane naredna članica Evropske unije“, rekao je Đukanović.

Najbolji izbor za region, kako su se usaglasili Osmani i Đukanović, je evropski sistem vrijednosti, pripadnost EU i NATO.

„I složili smo se da to nije samo imperativ regiona, već i želja EU i da bi članstvo Zapadnog Balkana u EU bila odlična investicija EU u svoj mir, stabilnost i bezbjednost. Vjerujemo da je nažalost jedna ozbiljna tragedija koja još uvijek traje u Ukrajini, bila povod da se prenemo svi u Evropi i shvatimo da u Ukrajini nije samo nezavisnost i sloboda u izboru budućnosti na udaru nego da je na udaru evropska bezbjednost i sistem vrijednsoti i da bi iz tog iskustva morali izvući poruku kada je u pitanju bezbjednost ZB.“

Vrijeme je, kako ističe Đukanović, da se prestane sa kolebanjima oko perspective politike proširenja i ujedinjenja Evrope i da je vrijeme da Evropa jasno ponovi izvornu poruku, a to je da Balkan ima ju svoje mjesto u EU i da će to mjesto zauzeti onom brzinom kojom budu spremni da realizuju reforme.

Kazao je i da podržava namjeru Kosova da bude dio Savjeta Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: