Đukanović: Sastanak Markovića i Amfilohija OHRABRUJE, bez razgovora se ne može doći do rješenja

  • 1 mjesec pre
  • 201 pregleda
  • Izvor: kolektiv.me

Prvi sastanak premijera Duška Markovića sa mitropolitom Amfilohijem ohrabruje, jer iskustvo pokazuje da se bez razgovora ne može doći do rješenja, kazao je predsjednik države Milo Đukanović.

Spremnost da se razgovara znači spremnost da se čuju argumenti koji bi pokazali da su neka polazišta pogrešna, budući da su mišljenja države i SPC o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti oprečna.

“Vjerujem da je to jedini mogući put da se nesporazumi prevazilaze, da se unese doza međusobnog boljeg razumijevanja, da se doprinese spuštanju tenzija koje su potpuno bezrazložno podignute u crnogorskom društvu. I na kraju, da se na taj način vratimo u atmosferu koja će obezbijediti, ne samo pouzdaniji utisak stabilnosti domaćoj i inostranoj javnosti, već i obezbijediti značajniju mobilizaciju svih naših potencijala koja treba da doprinesu našem ekonomskom i demokratskom razvoju,” istakao je Đukanović.

Premijer Duško Marković i mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije razgovarali su juče u Vili Gorica, prvi put nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima.Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima”, navedeno je u zajedničkom saopštenju. 

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.