Đukanović u Pljevljima: Vrijeme je za nove izbore i vrijeme je da Crna Gora dobije politički odgovornu, kompetentnu vladu

    2 godine pre 2578 pregleda Izvor: PV INFORMER

Juče je u Pljevljima organizovana svečanost povodom godinu dana od formiranja postojećeg saziva Savjeta mladih DPS u ovom gradu. -Bila je to prilika da se u sali do posljednjeg mesta ispunjenoj aktivistima naše partije prezentuju brojne aktivnosti koje su realizovane u minulom periodu, kao i da se predstavi ambiciozan plan za naredni period- navode u saopštenju iz SM DPS Pljevlja.

Događaju u Pljevljima prisustvovao je i predsjednik DPS CG Milo Đukanović koji je izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost organizatorima i svim prisutnima, istakavši da je ponosan što se nalazi na čelu partije koja je nakon tri decenije, i poslije svega kroz šta je prošla, zajedno sa građanima Crne Gore, i danas dovoljno atraktivna politička partija, sa privlačnim političkim programom.

Tokom svog obraćanja okupljenima predsjednik DPS-a se osvrnuo na dvogodišnji period nakon parlamentarnih izbora, koji je nazvao “tegobnim eksperimentom u demokratskom zrijevanju našeg društva”.

“Nažalost, svi jako dobro znamo da su ovo bile godine ozbiljnih gubitaka u ekonomskom i demokratskom razvoju naše zemlje. Na neki način, ovo su izgubljene dvije godine za Crnu Goru. Ovo je vrijeme u kojem su prethodna i aktuelna vlada zahvaljujući svojoj nekompetentnosti i neposvećenosti crnogorskim državnim interesima, proizveli ozbiljne štete na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu. Ovo su bile dvije godine nekontrolisanog zaduživanja, ne za razvoj, jer svaka vlada se zadužuje, od najmanje razvijenih država pa do najrazvijenijih, kakve su recimo SAD ili Japan. Ali, zadužuju se da bi uložili u razvoj. Za razliku od tih vlada, naše dvije vlade su se zaduživale za tekuću potrošnju i da bi stvarale iluzuju kod ljudi da mogu živjeti mimo rezultata svog rada. To tako radi pijani domaćin. Crna Gora je umjesto odgovornih vlada na čelu svoje kuće imala pijanog domaćina”, poručio je Đukanović.

“Ozbiljne štete su napravili na ekonomskom planu, umjesto da osnivaju nove biznise i na taj način otvaraju nova radna mjesta, umjesto da dovode nove investitore i da partnerskim odnosom vlade učvršćuju povjerenje investitora u investicioni potencijal Crne Gore, oni su tokom ove dvije godine uspjeli da rastjeraju investitore koje smo mi prethodno doveli i uspjeli da zatvore nekoliko do tada veoma uspješnih biznisa i na taj način povećaju nezaposlenost u Crnoj Gori”, nastavio je svoje izlaganje Đukanović.

Predsjednik DPS CG je saopštio da ovih dana imamo gotovo tragikomične pokušaje aktuelne parlamentarne većine da pobjegne od izbora.

„To vam je kao da čovjek nezadovoljan svojim izgledom bježi ispred ogledala. Pobjeći ćete ispred prvog, drugog,  zadesiće vas treće, četvrto i moraćete pogledati svoj lik. Ako bježite u nedogled, nikada nećete otkloniti nedostatke koji vam se ne dopadaju. Odgovorni ljudi, time i odgovorne partije i politike, ne bježe od izbora. Izbori su suočavanje sa realnošću. Od izbora bježe samo oni koji su ubijeđeni da će na njima izgubiti. Zato sa vama želim podijeliti vrlo realan i utemeljen optimizam: koliko god bježali od izbora – pokušavaju već sad na predstojećoj sjednici Parlamenta, 30. septembra, glasajući protiv Inicijative za skraćenje mandata parlamentu, da kupe još koji dan svoje umišljene političke važnosti – nema to nikakvog značaja. Oni su vrlo dobro svjesni da su tokom ove dvije godine iskompromitovali svoje partije, svoje ideje, da su dokazali da su apsolutno nedorasla alternativa DPS-u i koaliciji Za evropsku Crnu Goru. Da su nedorasli izazovima sa kojima se suočava Crna Gora i sa kojima se danas suočava čitav svijet. Oni su propustili priliku, nakon što je i druga vlada voljom većine u parlamentu izgubila povjerenje, da predlože mandatara u Ustavom predviđenom roku i da dobiju i treću šansu“, rekao je Đukanović.

U nastavku svog izlaganja on je iskazao stav da mislim da smo sada na početku nove etape demokratskog razvoja Crne Gore, da su partije i politike koje su dobile povjerenje građana na izborima 30. avgusta 2020. godine i finalno potrošile to povjerenje.

„Vrijeme je za nove izbore i vrijeme je da Crna Gora dobije politički odgovornu, kompetentnu vladu,  koja će nastaviti da Crnu Goru vodi putem izgradnje građanske države, putem unaprjeđenja međunacionalnih i međuvjerskih odnosa i putem dostizanja evropskih sistema vrijednosti. Dakle, vrijeme je da se u Crnoj Gori na vlasti opet nađe Demokratske partije socijalista sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima”, jasan je Đukanović.

Predsjednik DPS-a je mladima poručio da mogu sebi dozvoliti u velikoj lepezi njihovih interesovanja, da politika nije važna, ali da bi to bila ozbiljna greška. I iz tog razloga svim prisutnim mladim ljudima odao je poštovanje za odgovornost, jer su uz sva druga interesovanja odlučili da se pozabave politikom i da preuzmu odgovornost za svoju budućnost, u svoje ruke.

„Morate biti svjesni, ne samo u Crnoj Gori već svuda u svijetu od politike zavisi kvalitet života svakog nas. To još više dolazi do izražaja kada imate ovako nekvalitetnu politiku kakvu je Crna Gora imala tokom prethodne dvije godine. Ako nekada sebi dozvolite takvu neodgovornost da drugima prepustite da odlučuje o vašoj budućnosti biće to ozbiljna greška. Zato mislim da ste na odličnom putu da se odgovorno bavite svojom budućnošću već u najranijoj dobi i napravili ste odličan izbor da se time bavite iz partije kakva je DPS“, zaključio je Đukanović.

Takođe, u uvodnom dijelu ovog veličanstvenog događaja koji predstavlja krunu uspješnog jednogodišnjeg rada, kako ističu iz Savjeta mladih DPS Pljevlja, prisutne je pozdravio i predsjednik ove organizacije Marko Tošić, koji je istakao da je formiranjem novog saziva na čijem je čelu ispružena ruka svima onima kojima je građanska, evropska i antifašistička Crna Gora na prvom mjestu.

„Ta ruka je i dalje ispružena i siguran sam da će Pljevlja i u narednom periodu nastaviti da vode progresivne partije i uspješni i obrazovani ljudi“, rekao je Tošić. 

Događaju su još prisustvovali i generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, poslovni direktor i koordinator ispred Predsjedništva parije za Pljevlja Aleksandar Žurić, koordinator ispred Izvršnog odbora Arsenije Boljević, predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević, predsjednik Opštinskog odbora DPS Pljevlja Dragiša Sokić, brojno članstvo Savjeta mladih DPS Pljevlja, drugi simpatizeri DPS-a iz našeg grada.