Đukanović: Učinićemo sve da transfer vlasti protekne glatko

    4 sedmice pre 267 pregleda Izvor: fosmedia.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da zbog ranije preuzetih obaveza nije prisustvovao konstitutivnoj sjednici Skupštine, i poručio da će učiniti sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko.

On je u emisiji “Oko Globusa”, koja je emitovana na portalu Jutarnji.hr, rekao da je konstituisanjem Skupštine počela finalna faza legitimizacije izbornog procesa.

„Izabran je predsjednik parlamenta i makar neformalno najavljen kandidat za predsjednika vlade. Kažem neformalno, jer sada počinje teći rok od mjesec dana u kojem predsjednik države obavlja konsultacije sa liderima političkih partija“, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da se Vlada mora konstituirati u sljedećih 90 dana.

Na pitanje kako to da kao predsjednik države nije bio na konstitutivnoj sjednici, on je rekao da su ga spriječile ranije preuzete obaveze, i dodao da je to „ipak samo jedno protokolarno pitanje“.

„Mnogo važnije je to što smo u više navrata ponovili da priznajemo rezultate izbora i da čestitamo pobjednicima. Učinićemo sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko“, poručio je Đukanović.

Upitan kako komentariše činjenicu da se vladajući blok dogovorio oko podjele funkcija uz posredovanje mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija, Đukanović je rekao da je to samo vrlo dosljedno ponašanje nove parlamentarne većine.

„Više je nego očito da je SPC bio, ne samo neprimjereno uključen, u izbore nego i najaktivniji politički akter. SPC je u kontinuitetu instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu. Ovaj put je to samo radio otvoreno“, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li je stanje u Crnoj Gori takvo da može dovesti do građanskog rata, s obzirom na njegovu raniju izjavu da je spreman boriti se za Crnu Goru ne samo u parlamentu nego i u šumi, Đukanović je odgovorio da stanje nije tako loše.

„Crna Gora je najstabilnije društvo na zapadnom Balkanu. Vjerujem da možemo izdržati i ovaj eksperiment u koji je zemlja sada ušla“, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, poslije 30 godina mijenja se vlast, opozicija koja nikada do sada nije bila vlast mora se učiti tom poslu, a vlast se nakon 30 godina mora učiti opozicionom djelovanju.

„Tu poruku o borbi i u šumi, ako bude trebalo, poslao sam onima koji su isuviše jednostavno počeli tumačiti rezultate izbora. Ne samo u domaćoj, nego i međunarodnoj javnosti proširila se teza da je rezultatima izbora ugrožena i crnogorska država“, pojasnio je Đukanović.

On je kazao da „na ovim izborima nijesmo odlučivali o državi, o tome smo odlučili prije 14 godina“.

„Ali ako bilo ko iz Crne Gore ili iz regiona smatra da pod promjenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili vjekovima. Dakle, to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost“, rekao je Đukanović.

Na pitanje kako će izgledati kohabitacija u Crnoj Gori, on je rekao da će, što se njega tiče, biti normalna.

Komentarišući to što je novoizabrani predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, još prije nekoliko dana, tražio da podnesete ostavku, Đukanović je rekao da njegovu ostavku može tražiti ko god hoće, i da je on legitimno izabrani predsjednik.

„Vrlo sam ponosan na sve što smo postigli i smatram da treba da nastavim da radim dalje. Ko ne bude želio sarađivati, neće ugroziti moje funkcioniranje kao predsjednika. Imam određeni kapacitet ustavnih ovlašćenja koji ću koristiti kao i do sada“, dodao je Đukanović.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6792 pregleda