Đukanović uskoro donosi odluku o novom ombudsmanu

  • 7 mjeseci pre
  • 178 pregleda
  • Izvor: standard.co.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović održao je konsultacije sa ovlašćenim predstavnicima predlagača i kandidata za Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Predsjednik je zahvalio prisutnima na naglašenom interesovanju i povjerenju, koje su iskazali učešćem u ovom postupku. On je istakao da je gotovo 100 stručnih i naučnih institucija, kao i nevladinih organizacija i 8 predloženih kandidata za Zaštitnika dalo doprinos uspješnom sprovođenju postupka, potvrdivši tako njegov značaj i transparentnost, ali i važnost položaja i nadležnosti ove institucije u političkom sistemu Crne Gore. U tom smislu, kazao je da se opravdano opredijelio za postupak sačinjen od više faza, počevši od pisanog obavještavanja brojnih naučnih i stručnih institucija i NVO, raspisivanja i objavljivanja javnog poziva, utvrđivanja liste predloženih kandidata i danas obavljenih konsultacija.

On je naglasio da je Zaštitnik državni organ sa važnom društvenom ulogom, koji je svojim ličnim, i autoritetom svog efikasnog postupanja pozvan da ulije sigurnost u nesmetano uživanje garantovanih prava i sloboda svakom građaninu i u njihovu djelotvornu zaštitu, uvijek kada je to potrebno, njegujući princip vladavine prava.

Iskazao je uvjerenje da će novi Zaštitnik opravdati njegova, očekivanja, svih predloženih kandidata i njihovih predlagača, ali i društvene zajednice u cjelini, te da će imati otvorenu podršku na neupitnom putu ka ostvarenju zajedničkog cilja – dostizanje novog nivoa demokratizacije naših institucija i unaprjeđenja zaštite ljudskih prava i sloboda.

Ovlašćeni predstavnici predlagača kandidata za zaštitnika, zahvalili su predsjedniku Đukanoviću na prijemu i spremnosti da u otvorenom razgovoru razmijene mišljenja u vezi sa predstojećim formiranjem predloga kandidata i konstatovali da je ovim postupkom napravljen iskorak u odnosu na dosadašnju praksu. Istakli su očekivanje da će se Predsjednik rukovoditi stručnošću i integritetom kandidata u donošenju odluke.

Predsjednik će u skorijem periodu formalizovati svoj predlog i uputiti ga Skupštini.

Konsultacijama su prisustvovali ovlašćeni predstavnici predloženih kandidata za zaštitnika i njihovih predlagača, i to u ime Azre Jasavić-Aleksandra Vukčević, programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR); Jelene Ružičić-Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Nebojše Vučinića-Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Nikole Belade-Stevan Radunović, predsjednik Udruženja boraca NOR i antifašista Prijestonice Cetinje (UBNORA), Radenka Lacmanovića-Goran Macanović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore (SSCG), Siniše Bjekovića-Zdravko Begović, predsjednik Advokatske komore Crne Gore, Valentine Radulović Šćepanović-Aida Petrović, izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija (CGŽL) i Zdenke Perović-Vesna Ratković, koordinatorka Franačko-crnogorskog udruženja (FRAMOG).

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.