Đuković: Nezaposlenost mladih u Pljevljima najveći problem

    3 godine pre 698 pregleda

Evidentno je da državna, a onda i lokalna vlast u Pljevljima ništa ne preduzima na pronalaženju i privlačenju investitora koji bi koristeci resurse naše opštine pokrenuli proizvodnju i otvorili nova radna mjesta, ne bi li se bar donekle zaustavio masovan odlazak naših sugrađana, posebno mladih ljudi.

Svjedoci smo da vladajuća garniture već decenijama brutalno obmanjuje Pljevljake obećavajući projekte drugog bloka Termoelektrane, cementare, pokretanja drvoprerade, kao i projekte koji se tiču razvoja poljoprivrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, bolje saobraćajne povezanosti grada, od kojih nije bilo ništa. Vidimo da se od drugog bloka termoelektrane odustalo, iako je to bila glavna priča vlasti u susret poslednjim parlamentarnim izborima i to ne samo u Pljevljima, već i na državnom nivou. Vidimo da cementaru više niko i ne pominje iz redova vlasti i pored činjenice da je postojeći cementni laporac u Pljevljima dragocjen resurs koji bi u svakoj uređenoj državi morao biti iskorišćen za privredno oživljavanje ovogg rada i otvaranje na stotine radnih mjesta, ali ne i u ovoj i ovakvoj privatnoj državi kakva je danas nažalost Crna Gora. O stanju u sektoru drvoprerade dovoljno je rečeno. Vektra Jakić je najslikovitiji primjer štetočinskog i nakaradnog upravljanja resursima od strane ove vlasti. Riječ je o  takozvanoj investiciji od koje su Pljevlja imala samo štetu, a praktično nikakvu korist dok šume propadaju i bivaju zarobljen resurs, umjesto da budu iskorišćene za otvaranje na stotine novih radnih mjesta. Odobećanog garantnog fonda za pomoć poljoprivrednicima i preduzetnicima prilikom podizanja kredita takođe nema ništa. I dalje smo nažalost saobraćajno slijepo crijevo što za sve ove decenije aktuelna vlast nije ni pokušala da promijeni, uprkos bogatstvu koje je iz ove sredine uzimano z arazvoj drugih sredina.

U pogledu činjenice da je toliko putao bećana i realizacija infrastrukturnih projekata kao što su toplifikacija, sanacija lokalnih puteva, system za prečišćavanje vode za piće…, uvjerilismo se da je sve to jedna velika farsa i jeftina manipulacija vladajućih struktura. Kada svemu dodamo ekološku katastrofu u Ćehotini i Vezišnici i ispuštanje trovnih materijakoje se dešavalo ne samo ovom prilikom, već na esetineputa, a da niko u vrhu vlasti i u vrhu EPCG nije odgovarao, što bi bilo nezamislivo u bilo kojoj uređenoje vropskoj državi, jasno je u kakvom ambijentu živimo.

Svima je poznato da ovaj grad i dalje ima mnogo privrednih potencijala koji se ne koriste, ali je takođe jasno da ova lokalna vlast nema ideju na koji način bi ih iskoristila, jer se za sve pita državna vlast. Državnoj vlasti je, po svemu sudeći, u interesu da u ovom gradu postoji visok procenat nezaposlenih ljudi koji teško žive, jer je sa nezaposlenima i osiromašenima lakše manipulisati predizbore, što je zastrašujuća činjenica. Pokušavajući da sve rečeno prikrije I zamaskira, lokalna vlast se bavi projektima poput renoviranja fontane, trotoara i glavne ulice što svakako neće zadržati mladeljude u ovom gradu. Njima je iznad svega potrebano drživ i dobro plaćen posao koga nema sa ovom vlašću.

Vladajuća garnitura je dovela do toga da vrijeme ne radi za Pljevlja, zbog čega je potrebno da se što hitnije riješava problem nezaposlenosti mladih. U suprotnom će oni, nažalost, u još većemp rocentu napuštati ovu sredinu. Uslov svih uslova i ključno rješenje za opstanak i privredni oporavak ove sredine jeste pad vlasti, a za to je potrebno da Pljevljaci masovno otkažu poslušnost i pruže snažan otpor zbog sebe I generacija koje dolaze. Ne upravljajući se, pri tom, prolaznim trenutnim interesom, već potrebom da sačuvamo ovaj grad od potpunog propadanja i gašenja.

Anđela Đuković, član GO Demokratske narodne partije i odbornik u SO Pljevlja

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 25 . JANUAR

24. januara 2022. 22:56

Francuska prejaka za Crnu Goru

24. januara 2022. 22:04

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33239 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14474 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13888 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13617 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12757 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12256 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12055 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11939 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10853 pregleda
%d bloggers like this: