Đurović: Cilj da do kraja mandata aktuelne vlasti dobijemo datum ulaska u EU

    1 mesec pre 74 pregleda Izvor: kolektiv.me

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Borisom Gandelom, ambasadorom Republike Slovačke u Crnoj Gori.

Predsjednica Đurović je podsjetila na podršku Slovačke tokom ključnih istorijskih odluka u  Crnoj Gori. Istakla je da zajednička evropska perspektiva predstavlja podsticaj za unapređenje bilateralne saradnje. Takođe je izrazila zahvalnost  ambasadoru Gandelu na kontinuiranoj podršci Slovačke u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, apostrofirajući važnost slovačke podrške evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

Crna Gora ostaje snažno posvećena svom spoljnopolitičkom kursu, pa vladavina prava zauzima ključnu ulogu u reformskom napretku, te da je cilj da do kraja mandata aktuelne vlasti dobije se datum ulaska u EU, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Skupštine je kazala da su pred njima brojni izazovi te da je kontinuiranim političkim dijalogom potrebno doći do kvalitetnih rješenja u pravosuđu, sa posebnim akcentom na Ustavni sud, izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, izbor VDT-a i SDT-a. 

U vezi sa tim, akcenat je stavljen na odlučnost Skupštine Crne Gore i 43. Vlade da ulože maksimalne napore u pravcu sprovođenja potrebnih reformi na putu ka EU, i ukazali su na dobru saradnju izvršne i zakonodavne vlasti, što u prethodnom periodu nije bio slučaj.  

Predsjednica Đurović se osvrnula i na parlamentarnu diplomatiju i istakla da je ona može biti mehanizam kojim se može dostići konsenzus unutar EU da naša država treba po ubrzanoj proceduri biti primljena u članstvo, istakli su saopštenju.

Ambasador Gandel je pozdravio učešće manjina u vlasti, ističući da u svijetlu geopolitičkih dešavanja Crna Gora ima priliku da postane dio evropske porodice naroda.

On je ocijenio da svi politički akteri treba predano da rade na ispunjavanju zadataka iz evropske agende, kao i da za Slovačku politika proširenja neće biti završena bez potpune integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: