Đurović: Popis osnovni mehanizam za čišćenje biračkog spiska

    2 sedmice pre 116 pregleda Izvor: Portal Borba

Ako su izbori praznik demokratije, onda i popis mora biti praznik demografije i statistike i jedan od osnovnih mehanizama za pošteno čišćenje biračkog spiska. Nakon popisa dobili bismo osnovu za uredno sređen birački spisak koji bi bio preduslov za regularne izbore u Crnoj Gori, kazao je u izjavi za portal “BORBA” poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović.

On je rekao da je opšte poznato da je Demokratska partija socijalista na, kako tvrdi, fingiranom popisu i fantomskom biračkom spisku bazirala svoje političko djelovanje i podsticala podjele u Crnoj Gori i na taj način opstajala na vlasti.
“Svako ko je za “fantom” birače u suštini je protiv fer i poštenih izbora, pa samim tim i protiv demokratije. Uređen i tačan birački spisak jeste jedan od najvažnijih preduslova za fer i poštene izbore” kazao je Đurović.
Istakao je da želi da vjeruje da je razlog neodržavanja popisa zapravo nesnalaženje Vlade koja je bez političkog iskustva više od toga da je političkog osnova ili opstrukcije.

“Održavanje redovnog popisa u 2021. godini prije svega je bila zakonska obaveza. Popis je trebalo da bude pokazatelj tačnih i međunarodno uporedivih statističkih podataka o stanovništvu koji će omogućiti uporedivost sa podacima iz ranijih popisa u skladu sa potrebama korisnika iz zemlje i inostranstva. Jer popis je izuzetno značajan za svaku zemlju, pa samim tim i Crnu Goru, ali i za ukupne veze između država. Sprovođenje popisa stanovništva je i međunarodna obaveza naše zemlje. Važno je bilo omogućiti građanima da imaju priliku da prvi put bez političkog pritiska, namještanja, zastrašivanja, podmetanja i ucjena iskoriste svoje pravo da se izjasne po svim, pa i nacionalnim i jezičkim podacima” kazao je Đurović.

Navodi da ukoliko se u najkraćem roku završe sve zakonske procedure, popis bi mogao biti na proljeće prije maja ili u septembru. Ističe da ne mogu lokalni izbori da ospore održavanje popisa, jer Crna Gora svake godine ima neke lokalne izbore.
“O odlaganju popisa kada su izbori u pitanju može se govoriti samo o parlamentarnim izborima, jer se oni sprovode na prostoru cijele Crne Gore baš kao i popis, a ako u istoj godini imamo lokalne izbore u jednoj ili par opština i popis, to ništa ne remeti jer i jedno i drugo su zakonska obaveza. Parlamentarna većina je, siguran sam, spremna da odluku o popisu donese ako treba i na hitnoj sjednici parlamenta “, saopštio je Đurović.

Prokomentarisao je i zbog čega nijesu oborili Vladu kojom su nezadovoljni.
“Smatram da se izjava o rušenju vlade ako ne bude popisa mora šire razumjeti jer izvučena je iz konteksta izjave: “Vlada bi zaslužila da ukoliko ne održi popis bude oborena jer ima sve preduslove za održavanje poštenog popisa čime bi se pokazalo da je u avgustu 2020. godine demokratija zakoračila u Crnu Goru. I da su druge okolnosti, da nismo preuzeli opustošenu Crnu Goru nakon 30 godina diktatorskog režima Đukanovića i njegove kamarile, da Vlada nije imenovana u jednom teškom političkom trenutku i da nismo morali da zdravstveno, finansijski i na svaki drugi način spasavamo Crnu Goru, mi bismo to i uradili. Na političkoj većini je najveća odgovornost za državu Crnu Goru, a na većini političke većine ta odgovornost je mnogo značajnija od drugih”, zaključio je Đurović.

POSEBAN MOTIV ZA POPIS IMA SRPSKI NAROD

Prema njegovom mišljenju, poseban motiv za izjašnjavanje imaju pripadnici srpskog naroda na koje je decenijama vršen pritisak prilikom svih popisa, a to je naročito bilo izraženo na popisu 2011. godine.
”Srpski narod očekuje tačne i istinite podatke o sebi i drugima, da bi na osnovu toga mogao da gradi i izgradi svoju poziciju u društvu, odnose sa drugima, ravnopravan status u društvu s pravom na razvoj. Ne želim da vjerujem da u Vladi postoje snage koje žele da opstruišu popis i da ga odlože na neodređeno vrijeme. Neutemeljen je i neopravdan argument koji se javno ne čuje, ali se prepoznaje, a to je strah od srpskog faktora u Crnoj Gori, kao i strah od toga da bi se prekinuo proces projektovane asimilacije Srba. Vlada je imala stvorene vremenske i finansijske uslove da se održi prvi pošteni i demokratski popis stanovništva u Crnoj Gori”, naveo je poslanik Đurović.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 25 . JANUAR

24. januara 2022. 22:56

Francuska prejaka za Crnu Goru

24. januara 2022. 22:04

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33236 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14473 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13887 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13616 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12756 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12249 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12054 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11939 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10848 pregleda
%d bloggers like this: