Đurović sa predstavnicima ODIHR-a

    4 dana pre 74 pregleda Izvor: skupština.me

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Goranom Petrovim Ksenijom Dašutinom, predstavnicima Misije ODIHR-a za procjene potreba povodom predstojećih predsjedničkih izbora.

Đurović je informisala sagovornike o procesu izbora sudija Ustavnog suda i podsjetila da se radi o šestom pozivu od 2018. godine. U tom smislu, istakla je da očekuje da ovog puta bude izabrano svih četvoro sudija i izrazila nadu da će se ovaj postupak uspješno završiti.

foto: Skupština CG

Istakavši važnost izbora sudija Ustavnog suda, predsjednica Skupštine je podsjetila i da su raspisani redovni izbori za predsjednika Crne Gore, koji se održavaju na svakih pet godina, te ukazala da je neophodna dodatna posvećenost svih političkih subjekata u kompletiranju Ustavnog suda kako bi se izborni postupak odvijao neometano.

Govoreći o važnosti završetka procesa izborne reforme, ona je naglasila da se ovaj trenutak nameće i kao šansa za postizanje političkog dogovora oko seta izbornog zakonodavstva.

Goran Petrov je zahvalio predsjednici Đurović na gostoprimstvu i istakao da je cilj njihove posjete da procijene trenutnu političku situaciju i da, u saglasnosti sa državnim funkcionerima i političkim akterima, odluče da li je potrebno prisustvo posmatračke Misije ODIHR-a tokom održavanja predstojećih predsjedničkih izbora.

Jedna od tema koja, svakako, zaokuplja pažnju i ODIHR-a jeste proces izbora sudija Ustavnog suda, istakao je Petrov, te iskazao interesovanje za to kako predsjednica Skupštine procjenjuje da će se ovaj postupak završiti.

On je naglasio da je bilo šesnaest posmatračkih misija OEBS-a u Crnoj Gori od 1997. godine, te istakao da postoji spremnost ove organizacije da isprate i predsjedničke izbore koji su zakazani za 19. mart.

Ovom prilikom, Ksenija Dašutina je iskazala interesovanje za pitanje zastupljenosti žena u političkim strukturama, državnim institucijama i Skupštini Crne Gore, na šta je predsjednica Đurović odgovorila da je ono regulisano Zakonom o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da mora biti najmanje 30 odsto žena na izbornim listama. Ona je informisala sagovornicu da se, u tom smislu, radi na povećanju učešća žena na 40 odsto, što je inicijativa Ženskog kluba Skupštine Crne Gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: