DNP: Rezolucija doživjela potpuni fijasko u Generalnoj Skupštini UN

    3 sedmice pre 471 pregleda Izvor: PV Informer

Demokratska narodna partija konstatuje da je Rezolucija o Srebrenici doživjela potpuni fijasko u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija, saopštila je Jovana Todorović, portparolka te partije.

„UN broje ukupno 193 članice, na današnjoj Generalnoj Skupštini UN-a glasala je 171 država. Samo su 84 države glasale „za“, 68 država bilo je uzdržano, a 19 država bilo je protiv. Dok 22 države nisu glasale, a to znači da ukupno 109 država nije glasalo za rezoluciju ili 56,5% članica UN nije glasalo “za”. Možemo zaključiti da nije glasalo “za” 2/3 svjetske populacije“, ističe Todorović.

Iako je cilj bio da “za” Rezoluciju glasa preko 100 država, uz neviđene pritiske od Njemačke, ipak je većina država odoljela pokušaju revizije istorije, smatra portparolka DNP-a.

Nažalost, dodaje ona, među ovih 84 države koje su glasale „za“ nalazi se i Crna Gora. Posebno je, naglašava Todorović, frustrirajuće što se Njemačka obrazlažući Rezoluciju pozvala na Crnu Goru i njene „sramne amandmane od kojih je jedan modifikovan, a drugi odbijen, čime je naša država upotrebljena kao kama za prvi udar na Srbiju“.

„Ovim činom vlada Milojka Spajića se upisala u najcrnje stranice crnogorske istorije proglašavajući i Crnu Goru za genocidnu državu“, smatra Todorović.

Poručuje da DNP u potpunosti razumije nezadovoljstvo građana i njihova najavljena okupljanja zbog današnjeg glasanja Crne Gore.

„U skladu sa ranijom najavom, Predsjedništvo DNP- a će u narednih nekoliko dana upoznati javnost o svojim daljim potezima“, zaključila je Todorović.