Dobra zdravstvena zaštita, kultura, zabava,… Ovaj grad ima NAJBOLJE USLOVE ZA ŽIVOT

    5 dana pre 142 pregleda Izvor: kolektiv.me

Glavni grad Austrije, Beč, preuzeo je prvo mjesto novozelandskom gradu Oklandu, i ponovo se pozicionirao kao grad koji ima najbolje uslove za život, navodi se u godišnjem izvještaju Ekonomista.

Godišnju rang listu gradova najboljih za život u svijetu upravo je objavila „Ekonomist intelidžens junit“ (EIU), a Globalni indeks uslova života za 2022. pokazuje neke značajne razlike u odnosu na prethodnu godinu.

EIU, koja je sestrinska organizacija magazina Ekonomist, rangirala je 173 grada širom svijeta na osnovu različitih faktora, uključujući zdravstvenu zaštitu, stopu kriminala, političku stabilnost, infrastrukturu i pristup zelenim površinama.

U upravo objavljenom izvještaju, Beč koji je na njihovoj rang listi početkom 2021. godine pao na 12. mjesto zato što su njegovi muzeji i restorani tikom pandemije koronavirusa bili zatvoreni, ponovo se vratio na prvo mjesto, na poziciju koju je imao 2018. i 2019. godine.

„Stabilnost i dobra infrastruktura glavne su čari grada za njegove stanovnike, uz dobru zdravstvenu zaštitu i mnoštvo mogućnosti za kulturu i zabavu“, navodi se u izvještaju.

Melburn je zadržao svoje mjesto među prvih deset najpoželjnijih gradova za život na svijetu, ali su drugi australijski gradovi koji su bili u prvih deset, kao što su Brizbejn, Adelaida i Pert pali na 27, 30. i 32. mjesto.

Glavni grad Ukrajine, Kijev, ove godine nije uključen u razmatranje s obzirom na oružani sukob sa Rusijom od kraja februara, dok su ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg pali na rang listi zbog „cenzure“ i uticaja zapadnih sankcija. Moskva je pala za 15 mjesta, dok je Sankt Peterburg pao za 13 mjesta.

Među prvih deset, šest evropskih gradova

Nakon austrijske prestonice sljede prijestonica Danske, Kopenhagen i švajcarski Cirih. Drugi švajcarski grad Ženeva bio je šesti, njemački Frankfurt sedmi, a holandski Amsterdam deveti.

Kanada je takođe dobro prošla. Kalgari je zauzeo zajedničku treću poziciju, a slijede Vankuver na petom mjestu i Toronto na osmom mjestu.

Japanska Osaka i australijski Melburn podijelili su 10. mesto. Glavni grad Francuske, Pariz, zauzeo je 19. mjesto, 23 mjesta više u odnosu na prošlu godinu. Glavni grad Belgije, Brisel, bio je 24, odmah iza kanadskog Montreala.

Melburn je sedam godina nosio titulu najboljeg grada za život na svijetu od 2011, prije nego što ga je 2018. prestigao Beč.

Na ovogodišnjoj rang listi, glavni grad Velike Britanije, London, bio je 33. grad na svijetu po kvalitetu života, pet mjesta iza Mančestera na 28. Španska Barselona i Madrid zauzeli su 35. odnosno 43. mjesto. Italijanski Milan je na 49. mestu, američki grad Njujork na 51, a kineski Peking na 71. mjestu.

Glavni grad Libana, Bejrut, koji je opustošen eksplozijom u luci 2020. i koji se bori sa teškom finansijskom krizom, nije uvršten u rangiranje poslovnih destinacija.

Glavni grad ratom razorene Sirije, Damask, zadržao je svoje mjesto najmanje pogodnog za život na planeti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: