Dodik: Ne vidim zašto bi Srbi davali legitimitet Vladi koja glasa za rezoluciju o Srebrenici

    3 sedmice pre 276 pregleda Izvor: vijesti.me

Predsjedink bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je da ne vidi zašto bi Srbi davali legitimitet „bilo kakvoj Vladi“ koja glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

U razgovoru za RTS je, između ostalog, ponovio tvrdnju pojedinih političara da je bivši predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović bio, kako je rekao, „kosponzor“ događaja u Srebrenici, kazavši da je nabavka nafte u to vrijeme bila moguća samo preko Crne Gore.

Voditelj je upitao Dodika da prokomentariše to što je Crna Gora, kako je rekao, najavila lokalnu rezolciju o Jasenovcu i „od nje odustali isto“.

„To govori o njihovom karakteru. Kad su dozvolili Parade ponosa, shvatio sam da od tog njihovog busanja u prsa o karakteru nema ništa“, kazao je Dodik.

Rekao je da su lideri koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Andrija Mandić i Milan Knežević „očajni oko ovoga“, govoreći o najavljenom glasanju za rezoluciju o Srebrenici.

„Kao pripadnici srpskog naroda ne mogu da prihvate da Crna Gora bude kosponzor, odnosno da glasa. Ajde, budi kosponzor, ali nemoj da glasaš, može li tako? To je diskvalifikacija naših odnosa. Poslije ovoga je nemoguće prihvatiti ljude na isti način kao što smo ih posmatrali do sada“, smatra Dodik.

Tvrdi i da je crnogorska vlast bila „veoma loša“ prema Srbima u Crnoj Gori. „A prema srpskim političkim pitanjima u regionu veoma negativni još priznanjem Kosova i svim ovim što rade, utrkuju se da prihvate Kosovo u međunarodne organizacije… Ovo je kap u prepunoj čaši gnjeva koju imamo prema njima, upravo ta priča da će glasati za rezoluciju“, dodao je.

Izgleda, kako je rekao voditelj, da su nekad bolje sarađivali devedesetih Radovan Karadžić i Milo Đukanović nego Dodik i Milojko Spajić i Jakov Milatović.

„I to je apsurdno. Poznato je da je Republika Srpska tada bila u blokadi, Srbija u cjelini, i da su bili mogući doturi nafte u to vrijeme samo preko otvorenog mora, a to je preko Crne Gore, jedini način na koji je to išlo. Sve što je ušlo, ušlo je preko Đukanovića u Srebrenicu i ovamo, i on je kosponzor tih događaja. I sad on glasa za to. Ja nisam učestvovao u tim događajima, bio sam opozicija. Sve apsurd do apsurda. Taj Milo Đukanović je rekao nekoliko puta ono što vole da čuju muslimanske uši u Sarajevu i sad je on bog za njih. Čak su pokušali jednom da ga dovedu u Sarajevo, da Predsjedništvo uputi poziv i ja sam bio protiv da on dođe i to je dobar mehanizam. I onda odemo na Narodnu skupštinu RS i nema njegovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu. Naivno je bilo vjerovati ranije da je moguće očuvati dobre odnose sa takvom strukturom vlasti u Crnoj Gori. Ali, ono što je gotovo nevjerovatno je da sadašnja struktura nastavlja gotovo istim putem“, kazao je Dodik, te poručio:

„Ukoliko Crna Gora glasa za rezoluciju, ne vidim razlog zašto bi Srbi davali legitimitet bilo kakvoj Vladi koja to radi.“

Oni kažu, rekao je voditelj, iz razloga da se ne bi vratila Đukanovićeva vlast.

„Nek se vrati, šta“, kazao je Dodik. „Znate kako, političari koji dođu upornom borbom do nekih pozicija, nakon toga veoma teško odu. To je primjer recimo Aleksandar Vučić, koji je 20 godina bio u opoziciji, sad je toliko godina na vlasti“, kazao je predsjednik RS, te podsjetio da je, nakon odlaska Đukanovića s vlasti, sad on političar koji je najduže na vlasti u regionu.