Dodik: RS odbacuje predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici

    2 sedmice pre 218 pregleda Izvor: Beta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas izjavio da RS odbacuje predlog Rezolucije o genocidu o Srebrenici, koji će, kako se očekuje, BiH predložiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Dodik je najavio da će Skupština RS usvojiti izvještaj o tome da u Srebrenici nije bilo genocida i rekao da iza predložene rezolucije stoje „Britanci, zajedno s muslimanima“.

„Uporno pokušavaju da satanizuju samo RS i jedan narod. Ako dođe do usvajanja Rezolucije, ona za nas neće biti obavezujuća, već će biti obavezujuće odluke Narodne skupštine RS“ – rekao je on posle sastanka vladajuće koalicije u RS, prenosi Beta.

Dodik je rekao da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i „muslimani Bošnjaci mrze RS i žele da je unište“ i da je rješenje da se povuku sve odluke koje je Šmit nametnuo.

Ponovio je da je prije nekoliko dana Skupština RS odlučila se pokrene inicijativa da Šmitove odluke povuče Parlament BiH, a ako se to ne desi, srpski predstavnici će se povući iz odlučivanja u institucijama na državnom nivou.

Najavio je da će u tom slučaju biti donijet Izborni zakon RS po kojem bi sledeće lokalne izbore na teritoriji tog entiteta BIH sprovela Republička izborna komisija RS.

Predsjednik Skupštine RS i Ujedinjene Srpske (US) Nenad Stevandić je rekao da „ne postoji pukotina u vladajućoj koaliciji i da RS „hvata sve više kontakata na međunarodnoj sceni“, kao i da neće proći pokušaji međunarodne zajednice da se vlasti RS uplaše sankcijama, pritiscima i prijetnjama.