Dodjela podrške za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme

    2 sedmice pre 367 pregleda Izvor: me.ekapija.com

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je javni poziv za dodjelu podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme u funkciji primarne proizvodnje za 2024. godinu.

Korisnici podrške mogu biti poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registru poljoprivrednih gazdinstava kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede do 31. 12. 2023.godine.

Prihvatljive investicije su (svi sektori):

  • nabavka jednoosovinskih pogonskih mašina: motokultivatori i motokosačice, maksimalne snage motora do 12 kW;
  • nabavka priključne mehanizacije za motokultivatore;
  • nabavka priključne mehanizacije za dvoosovinske traktore;
  • nabavka benzinskih i dizel agregata;

Kada je riječ o sektorima voćarstva, vinogradarstva i maslinarstva, prihvatljive investicije su nabavka opreme – voćarska platforma, akumulatorske makaze, leđni orošivači, tresači, bušači rupa, trimeri.

Podnosilac zahtjeva koji se bavi stočarskom proizvodnjom obavezan je da ima 3 uslovna grla (potvrda od nadležnog organa).

Minimalna vrijednost investicije iznosi 500 EUR, a maksimalna 6.000 EUR, dok visina podrške iznosi 50% od vrijednosti prihvatljive investicije.

Ukoliko ukupna visina podrške, na osnovu zahtjeva za dodjelu podrške, pređe budžetom planirani godišnji iznos Ministarstvo može proporcionalno smanjiti iznos sredstava podrške u odnosu na svaki pojedinačni zahtjev za dodjelu podrške.

Podrška se isplaćuje nakon realizacije investicije te nakon administrativne i terenske kontrole.