Doktor tvrdi: Društvene mreže izazivaju krizu mentalnog zdravlja tinejdžera

    1 godina pre 395 pregleda Izvor: dnevno.me

Upotreba društvenih mreža je glavni uzrok depresije, anksioznosti i drugih problema među tinejdžerima u SAD, upozorio je šef Službe javnog zdravlja SAD, doktor medicinskih nauka i viceadmiral Vivek Murti, dugogodišnji zagovornik društvenog značaja mentalnog zdravlja, izvještava TV kuća NBC.

Njegovo upozorenje o društvenim mrežama dolazi pošto su među tnejdžerima tokom protekle decenije naglo porasle stope depresije, tuge i beznađa, posebno među djevojčicama.

Šef Službe javnog zdravlja SAD poziva tehnološke kompanije i poslanike da preduzmu „hitne mjere“ kako bi na društvenim mrežama zaštitili mentalno zdravlje djece i adolescenata.

On u izvještaju objavljenom u utorak skreće pažnju na rastuću zabrinutost zbog posljedica korišćenja društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i adolescenata. Murti apeluje na kreatore politike i kompanije koje prave platforme društvenih mreža da sa roditeljima podijele teret upravljanja time kako djeca i adolescenti koriste društvene medije, navodi NBC.

Murti mentalno zdravlje mladih smatra „ključnim pitanjem javnog zdravlja“ i poziva kreatore politike da pomognu u osiguravanju jakih sigurnosnih standarda da bi se adolescenti i tinejdžeri zaštitili od izlaganja štetnom sadržaju i od prekomjerne upotrebe društvenih medija.

Po izvještaju šefa Službe javnog zdravlja SAD, do 95 odsto tinejdžera između 13 i 17 godina kaže da koristi platforme društvenih mreža. Otprilike trećina kaže da „skoro konstantno“ skroluje, objavljuje ili na drugi način učestvuje u društvenim mrežama.

„U ovom trenutku nemamo dovoljno dokaza da sa sigurnošću kažemo da su društveni mediji dovoljno bezbjedni za našu djecu“, rekao je Murti u jednom intervjuu i naglasio da „sada moramo da preduzmemo mjere da bismo bili sigurni da štitimo našu djecu“.

Njegov izvještaj objedinjuje istraživanja koja povezuju upotrebu društvenih mreža i loše mentalno zdravlje adolescenata, kao što je studija iz 2019. koja je otkrila da su tinejdžeri koji su provodili više od tri sata dnevno na društvenim mrežama „suočeni s dvostruko većim rizikom da imaju loše mentalno zdravlje, uključujući simptome depresije i anksioznosti“.

Usamljenost je postala epidemija u SAD, kaže šef Službe javnog zdravlja SAD, a prošle godine učenici viših razreda osnovnih i srednjih škola rekli su u ispitivanju da na platformama društvenih mreža svakodnevno provode u prosjeku tri sata i 30 minuta.

Džim Stejer, osnivač „Common Sense Media“, organizacije koja se zalaže za zakone i politike kako bi mediji bili više prilagođeni djeci, rekao je da je Murtijev savjet „apsolutno na mjestu“ i „trebalo bi da bude poziv svakom roditelju u ovoj zemlji, svakom kreatoru politike, da moramo da stavimo fokus i uložimo resurse u to“, prenijela je NBC.

Najpopularnije platforme društvenih medija među tinejdžerima u SAD su TikTok, Snapchat i Instagram, utvrdio je Istraživački ceentar Pju.

„Depresija među adoslescentima je počela da raste oko 2012. godine, u vrijeme koje se poklapa sa popularnošću pametnih telefona“, rekla je Džin Tvengi, profesorka psihologije Državnog univerziteta u San Dijegu i autorka knjige „Generacije: Stvarne razlike između generacije Z, Milenijalaca, Generacije Iks, Bumera i ćutljivih – i šta one znače za budućnost Amerike“ (Generations: The Real Differences between Gen Z, Millennials, Gen X, Boomers and Silents—and What They Mean for America’s Future).

To je bilo i vrijeme, rekla je Tvengi, kada su “ ‘lajkovi’ na objavama postali uobičajeni, a algoritmi su počeli da postaju sofisticiraniji da bi duže zadržali ljude na društvenim mrežama. To očigledno nije slučajnost“.

Izvještaj šefa Službe javnog zdravlja SAD okrivljuje društvene mreže i za poremećaje u ishrani, telesnu dismorfiju i nisko samopoštovanje mladih. Neki dokazi takođe ukazuju na moguću vezu prekomjerne upotrebe društvenih mreža i poremećaja pažnje ili hiperaktivnosti tinejdžera.

Tvengi je rekla, piše NBC, da društvene mreže mogu uticati na mentalno zdravlje na različite načine. I spavanje i društvena interakcija licem u lice su korisni za mentalno zdravlje, rekla je ona, ali problem je ako su djeca na mreži kada bi trebalo da budu u krevetu ili da provode vrijeme s prijateljima.

Ona je ukazala da osjećati se izostavljenim i upoređivati se s drugima takođe može biti štetno.

„Čak i ako na intelektualnom nivou znate da je neko možda napravio i 200 selfija da bi dobio jedan dobar, na emotivnom nivou je to drugačije, to nije baš ‘svareno’ „, rekla je Tvengi.

Izvještaj šefa Službe javnog zdravlja SAD navodi preporuke i za tehnološke kompanije i za zakonodavce.

„Kreatori politike moraju da pomognu da imamo jake bezbjednosne standarde da bismo zaštitili našu djecu od izloženosti štetnom sadržaju, kao i da ih zaštite od prekomjerne upotrebe društvenih mreža“, rekao je Murti i ukazao da to znači i primjenu minimalnih starosnih granica.

Kompanijama se savjetuje da kreiraju bolje alate za zaštitu tinejdžera i da smanje funkcije koje podstiču djecu da duže ostanu na mreži.

Roditelji su sada na prvim linijama u pokušaju da pomognu tinejdžerima da se snalaze u onlajn svijetu, a šef Službe javnog zdravlja SAD ih poziva da u kući naprave „zone bez tehnologije“ i da razgovaraju s djecom o tome kako se osjećaju kada koriste društvene mreže.

Stejer iz „Common Sense Media“ rekao je da „zaista nije fer stavljati teret samo na roditelje. Zašto se industrija ne smatra odgovornom za kreiranje platformi i stvaranje funkcija koje stvaraju veću zavisnost?“ i istakao da „o tome mora da postoji velika nacionalna diskusija“.

Većina tehnoloških kompanija zahtijeva da njihovi korisnici imaju najmanje 13 godina. Ali skoro 40 odsto djece između 8 i 12 godina koristi društvene medije, navodi se u izvještaju šefa Službe javnog zdravlja SAD.

Murti je rekao da vjeruje da je čak i 13 godina premlado da bi se bilo na društvenim mrežama, ali je rekao da nema dovoljno podataka da bi se ukazalo koji bi namanji uzrast bio odgovarajuć.

Tvengi predlaže da se minimalna starosna granica postavi na 16 godina.

„Hajde da sada uspostavimo neke propise kako bismo pomogli djeci koja još nisu na društvenim mrežama“, rekla je Tvengi. „Možda možemo da spasimo sljedeću generaciju“, zaključuje NBC.

I novinska agencija AP prenosi savjete šefa Službe javnog zdravlja SAD za mlade, roditelje i staratelje koji kaže da „naša djeca i adolescenti nemaju luksuz da godinama čekaju dok ne saznamo pun stepen uticaja društvenih mreža, njihovo djetinjstvo i razvoj se dešavaju sada“.

Murti mladima savjetuje da potraže pomoć prijatelja ili odrasle osobe od povjerenja ako smatraju da društvene mreže negativno utiču na njih ili neku osobu koju poznaju, i da pročitaju uputstva „Američke akademije Pedijatrije o društvenim medijima“ (American Academy of Pediatrics’ guidance on social media).

Mladima Murti preporučuje da naprave granice: da ograniči upotrebu telefona, tableta i računara najmanje jedan sat prije spavanja i tokom noći kako bi bili sigurni da će dovoljno spavati.

Kaže mladima i da vrijeme za obroke i okupljanje s prijateljima bude bez uređaja da bi pomogli izgradnju društvenih veza i licem u lice zaista razgovarali s drugima.

„Lično sa povežite s ljudima i neka interakcije bez tehnološke veze budu svakodnevni prioritet“, istakao je Murti.

„Budite oprezni u vezi sa onim što dijelite: Lični podaci o vama imaju vrijednost. Budite selektivni u pogledu onoga što objavljujete i dijelite na mreži i s kim dijelite, jer je to često javno i neko ga može trajno čuvati. Ako niste sigurni da li treba da objavite nešto, obično je najbolje da to ne učinite“, savjetuje šef Službe javnog zdravlja SAD.

On mladima ukazuje da ne skrivaju uznemiravanje ili zlostavljanje, već da se obrate barem jednoj osobi kojoj vjeruju, kao što je bliski prijatelj, član porodice, savjetnik ili učitelj koji može pružiti pomoć i podršku.

Mladima preporučuje i da na posebnom sajtu (stopbulliing.gov) dobiju savjete o tome kako da prijave maltretiranje putem interneta, kome da prijave i uznemiravanje i zlostavljanje na mreži i ako su privatne slike snimljene i dijeljene na mreži bez dozvole, kome se treba javiti da bi se uklonile.

Roditeljima i starateljima šef Službe javnog zdravlja SAD preporučuje da naprave „porodični medijski plan“ o korišćenju društvenih medija. Taj plan treba da se zasniva na otvorenom porodičnm razgovoru i donese pravila o korišćenju medija i uključuje teme kao što su koliko vremena pred ekranom/onlajn, granice sadržaja i neotkrivanje ličnih podataka.

Uz „zone bez tehnologije“ i ograničenje upotrebe elektronike najmanje jedan sat prije spavanja i tokom noći, a bez nje tokom obroka i susreta, Murti roditeljima i starateljima preporučuje da pomognu djeci da razviju društvene vještine i njeguju lične odnose „oflajn vezama s drugima“.

Šef Službe javnog zdravlja SAD podsjeća da roditelji mogu dati dobar primjer kako izgleda odgovorno i zdravo korišćenje društvenih medija time što sami sebi ograniče upotrebu, vodeći računa o tome i kada i kako roditelji dijele informacije ili sadržaj o svom djetetu i time da se pozitivno ponašaju na društvenim mrežama.

Roditeljima i starateljima šef Službe javnog zdravlja SAD savjetuje da pomognu djeci tako što će ih učiti o tehnologiji i kako da budu odgovorni onlajn učesnici prikladno svom uzrastu.

„Razgovarajte s djecom o prednostima i rizicima društvenih mreža, kao i o važnosti poštovanja privatnosti i zaštite ličnih podataka na način koji odgovara njihovom uzrastu. Razgovarajte s djecom o tome s kim se povezuju, podešavanjima privatnosti, iskustvima na mreži i kako tamo provode vrijeme“, preporučio je šef Službe javnog zdravlja SAD, prenosi agencija AP.