Domovi stari skoro pola vijeka, stotine brucoša ostalo bez kreveta

    1 mesec pre 251 pregleda Izvor: rtcg.me

Podgorica svake godine ima sve više i više studenata, pa je glavnom gradu prijeko potreban novi studentski dom. Više stotina studenata koji su konkurisali za mjesta u domovima i ove godine se suočilo sa problemom koji je godinama prisutan – ostali su ispod crte i bez smještaja.

Privatni smještaj je za studentske novčanike itekako preskup, pa je za više stotina studenata situacija i više nego alarmantna.

Oko 700 visokoškolaca ostalo je ove godine bez mjesta u studentskom domu, a iz uprave doma su upoznati sa ovim problemom i poručuju da se isti neće riješiti bez izgradnje nove stambene jedinice.

Kako je kazao Predrag Prelević iz uprave Studentskog doma za emisiju „Mreža“ domovi raspolažu sa 1.500 mjesta, a oko 400 mjesta je u novom domu. 

„Sedam stotina studenata je opstalo ispod crte, a tu je više od pola brucoša. Sve ostalo su studenti starijih godina. Svake godine imamo taj problem“, ukazao je on. 

Prelević je podsjetio da već godinama instistiraju da se taj izazov riješi.

„Sa resornim ministarstvo želimo da pronađemo načine da se prošire kapaciteti. Godinama pričamo da se mora izgraditi novi i savremeniji studentski dom. Ovi domovi su izgrađeni 70-tih godina, a inventar je odavno dotrajao“, naveo je on.

On kaže da se trude da održe nivo standarda. U novom domu svaka soba ima kupatilo, što, pak, nije slučaj sa Prvom i Drugom fazom studentskog doma.

„Ako želimo već da težimo ka Evropskoj uniji, moramo imati nove domove. Studenti su se bunili i to sa pravom. Privatni smještaj je zaistaskup. Ministarstvo već radi na tome da se obezbijedi smještaj i da ima alternativa za studente koji su ostali bez mjesta“, kazao je Prelević.

On se nada da će se novi dom uskoro početi graditi.

„Izgradnja doma bi trajala sigurno tri do četiri godine, tako da se nadam što će krenuti što prije. Što prije to bolje“, zaključio je on.