DOO Čistoća blokirala račun SC „ADA -Neizvjestan rad sportske dvorane u Pljevljima

    1 godina pre 645 pregleda Izvor: PV Informer

DOO Čistoća je 30 decembra 2022.godine blokirala račun SC „Ada iz Pljevalja, na iznos od 33.521,00 eura, na ime glavnog duga sa zakonskom kamatom od 04.05.2018.godine, pa do konačne isplate i na taj način sa računa sportskog centra uzela oko 5000 eura, koji je bio na računu,a radi prinudne naplate,Novac sa računa sportskog centra je trebao biti usmjeren za plaćanje električne energije po ugovoru koje je rukovodstvo dvorane dogovorilo sa Elektroprivredom Crne Gore.

Prije blokade računa sportskom centru, nekoliko dana prije nove godine i DOO Čistoća i SC Ada su svojim radnicima isplatili decembarsku platu.

Posle ove blokade računa neizvjesan je rad sportske dvorane u Pljevljima zbog eventualnog novog isključenja el.energije u dvorani i najavljenog prestanka rada radnika na grijanju dvorane, ako na vrijeme ne bude izmirena januarska plata.

Neizvjestan je i nastavak prvenstva za pljevaljske sportske kolektive koji imaju treninge i odigravaju zvanične utakmice u sportskoj dvorani u Pljevljima.

Građanski aktivista Kemal Pajević je na današnjem sastanku predstavnika privrednih subjekata u gradu i nevladinog sektora sa Dritanom Abazovićem,premijerom u tehničkom mandatu, obavjestio premijera o blokadi računa SC Ada koji je u većinskom vlasništvu vlade Crne Gore, ali on to nije želio da komentariše.

SC “Ada” iako je u većinskom vlasništvu države Crne (85%) i manjinskom vlasništvu opštine Pljevlja(oko 13%) nikada nije bila korisnik ni državnog,a ni lokalnog  budžeta, već se isključivo finansira sopstvenim prihodima koji  od postojanja nisu bili dovoljni za normalno funkcionisanje preduzeća.

Centar je orgnizovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Naime u oktobru 2003. godine sporazumom o poravnanju duga Rudnika uglja, koji je tada bio vlasnik dvorane i Vlade utvrđen je predlog ugovora o osnivanju Društva za ograničenom odgovornošću – Sportski centar „Ada” i predlog Statuta Društva. Većinski vlasnici postale su Ministarstvo finansija i Direkcija javnih radova Crne Gore.

Do 2009. godine Vlada je dvorani plaćala troškove za utrošenu električnu energiju, a Rudnik uglja Pljevlja već duže vrijeme donira besplatno ugalj za grijanje sportske dvorane.

Do 2009. godine Vlada je svim sportskim ustanovama plaćala troškove za utrošenu električnu energiju, a od tada, samo nekim, ali ne i sportskom centru “Ada”. Prvi put “Ada” je zbog duga od oko 38.000 eura ostala bez struje već u junu 2012.godine. 

Da bi sportska dvorana normalno funkcionisala na mjesečnom nivou potrošnja električne energije u mjesecima kad je takmičarski period i trajanje školske godine se kreće u prosjeku oko 3.500,00 eura,a na godišnjem nivou oko 45.000,00 eura. Veoma visoki troškovi su i za plaćanje usluga komunalnog preduzeća “Čistoća”.

Upravni odbor SC Ada je prije nekoliko mjeseci imao sastanak u ministarstvu finansija radi rešavanja problema oko dugovanja sportskog centra, ali su iz nadležnog ministarstva rješavanje problema prebacili na opštinu Pljevlja, da bi oni iznašli rješenje za izmirenje duga zajedničkim sredstvima.

Nažalost u SC Ada do danas nisu dobili nikakvu informaciju iz opštine Pljevlja oko iznalaženja problema i pomoći opštine oko rješavanja problema izmirenja dugovanja.

Ono što je sigurno je da ako se ubrzo ne krene sa rješavanjem problema od strane akcionara sportskog centra, uskoro bi na ulazu u sportsku dvoranu ponovo mogao stajati katanac.