DPS sveo penzije na socijalna davanja

    11 mjeseci pre 212 pregleda Izvor: cdm.me

Finansijski sistem u Crnoj Gori koji je uspostavio DPS, dolazi u fazu potpunog kolapsa. Ovo se naročito odnosi na krizu Fonda PIO, usljed koje penzionerima godinama unazad izostaje povećanje primanja koje bi bilo dovoljno za osnovnu egzistenciju, tvrde u Demokratskoj Crnoj Gori.

“U prvoj polovini 2019. godine deficit Fonda bio je preko 70 miliona eura ili više od 33 odsto. Ako uzmemo u obzir da je prethodne godine deficit iznosio oko 122 miliona, i bio veći nego u 2017. godini, dolazimo do zaključka o izuzetno alarmantnom stanju.  Ovo je razlog zašto rast cijena i troškova života, ne prati rast penzija. Od ukupno 130.000 penzionera, ispod prosjeka penziju prima 65.000, a ispod 200 eura oko 39.000 penzionera. Najnižu penziju od 128,14 eura prima oko 11.500 penzionera u Crnoj Gori. Sa druge strane minimalna potrošačka korpa za jul 2019. godine iznosila je 641,6 eura. Uz to, ne treba zaboraviti da od najmanje 60.000 građana koji žive kao podtsnari, dobar dio čine i penzioneri”, saopštile su Demokrate.

Sve ovo, kako napominju, ukazujue na činjenicu da je DPS doveo penzionere do prosjačkog štapa i na ivicu opstanka.

“Zbog izuzetno loše ekonomske politike penzije godinama, praktično stagniraju, a politika Vlade se svodi na očuvanje trenutnog stanja, odnosno spašavanje od potpune propasti Fonda PIO. DPS je, dakle, primanja penzionera sveo na socijalna davanja, pa ih je i formalno proglasio socijalnim slučajevima. Za stanove funkcionera, novca u budžetu ima, ali za povećanje penzija nema. Crnogorski penzioneri, ili dominantna većina njih svjedoči o velikoj obmani DPS-a koji je obećao povećanje penzija, a sada je situacija takva da su one u odnosu na rast troškova života manje”, zaključuju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 5986 pregleda